Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας και αυτό είναι το βασικότερο θέμα συζήτησης σχετικά με την πανδημία. Παρά τους αρχικούς προβληματισμούς που είχαν αρκετοί στις αρχές πλέον όλο και περισσότεροι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Από την πλευρά της η Αθηνά Λινού χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της διαφαινόμενης υποχώρησης των επιφυλάξεων για τους εμβολιασμούς, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια πολίτες.

Με βάση τους σχεδιασμούς για τους εμβολιασμούς, εκτίμησε ότι «περίπου στα μέσα φθινοπώρου θα έχουμε την ανοσία της αγέλης, εφ’όσον όλα πάνε καλά». Σε μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτυγχάνεται η ανοσία, συμπλήρωσε η ίδια μιλώντας στο Mega. Η κ. Λινού μίλησε εξάλλου για τη μέθοδο mRNA και υπογράμμισε ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες και για άλλα νοσήματα μεταξύ των οποίων και για τον καρκίνο.

«Μακροχρόνια μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες»

Οι παρενέργειες του εμβολίου συνήθως επικεντρώνονται την πρώτη εβδομάδα ή το πολύ τους πρώτους δύο μήνες, είπε η κ. Λινού μη αποκλείοντας πάντως την πιθανότητα «μακροχρόνια να υπάρξει κάτι» μετά από 20-30 χρόνια. Ωστόσο, συνέχισε, η πιθανότητα εμφάνισης μακροχρόνια ενός ήπιου νοσήματος δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολύ υψηλή πιθανότητα που έχει κάποιος να χάσει τώρα τη ζωή του από κορωνοϊό.

H κ. Λινού αναφέρθηκε εξάλλου στους χρόνους που απαιτούνται για τη διαδικασία των εμβολιασμών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου «εμβολιάστηκαν λιγότεροι από τον αρχικό σχεδιασμό» λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας. Η ίδια έχει κάνει αίτηση για εμβολιασμό στον Ιατρικό Σύλλογο αλλά ακόμη δεν έχει κληθεί.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλά μέλη της Κυβέρνησης. Το εμβόλιο έχει λάβει επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ το επόμενο διάστημα θα εμβολιαστούν οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Φώφη Γεννηματά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr