Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Άλκη Βατόπουλο, καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε ένα νέο «υπερεμβόλιο» κατά της Covid-19, το οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν και θα παρέχει ισχυρή προστασία έναντι των μεταλλάξεων. «Θα προσπαθήσει να φτιάξει αντισώματα για άλλες πρωτεΐνες που είναι πιο σταθερές και άρα δεν μεταλλάσσονται εύκολα», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, επισημαίνοντας ότι όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε τώρα έχουν ως αντιγόνο το αντιγόνο της ακίδας, αλλά το καινούργιο θα είναι διαφορετικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο εμβολιασμός δεν έχει γραμμική σχέση με τα κρούσματα και άρα πρέπει να γίνουν αρκετά εμβόλια για να αρχίσουν να επηρεάζονται και τα κρούσματα, δηλαδή να πάμε στο 50%-60%, κάτι που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε ως το καλοκαίρι».

Τι θα γίνει με το lockdown

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. O κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «θεωρητικά το υγειονομικά ασφαλές είναι να υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας, όμως πρέπει να δει κανείς και όλα τα υπόλοιπα, τα κοινωνικά, τα οικονομία, τα ψυχολογικά θέματα πριν πάρει απόφαση. Ακόμα τα κρούσματα είναι πολλά, οι ΜΕΘ δεν έχουν αδειάσει».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να απομονώσουμε το υγειονομικό από τη δρώσα κοινωνία, δεν θέλουμε και να πεθάνουμε από την πείνα» για να προσθέσει «δεν θα κατηγορήσω την κυβέρνηση αν πει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο για να δουλέψει η οικονομία, ο ρόλος της πολιτείας είναι να παίρνει τις αποφάσεις».

Τι υποστήριξε για τη χρήση διπλής μάσκας

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «δεν είναι κακή ιδέα η διπλή μάσκα, ιδίως σε συνωστισμούς, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή σε άλλους συγκεκριμένους χώρους. Συζητάμε για τη διπλή μάσκα λόγω των μεταλλάξεων που κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό και μιλάμε για μία πάνινη και μία χειρουργική, διαφορετικές πάντως». Επισήμανε ωστόσο ότι «το πιο βασικό είναι να φοράμε τη μάσκα σωστά, είτε είναι μία, είτε είναι διπλή, αυτό είναι το σημαντικό, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα, να εφαρμόζει δηλαδή σωστά». Τέλος σημείωσε ότι «η κακοκαιρία ίσως βοήθησε στον περιορισμό της πανδημίας, γιατί απέτρεψε την κινητικότητα και εμπόδισε την μετάδοση του ιού».

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr