Στην μικρή μείωση των κρουσμάτων που παρατηρούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο άνοιγμα το σχολείων αλλά και στον τρόπο που πρέπει να εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα αναφέρθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως τα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, «με την έννοια ότι τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου».

«Είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων» σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως ο συνωστισμός που δημιουργείται έξω από τα σχολεία είναι κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί. «Το άνοιγμα των σχολείων διεθνώς αποτελεί προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για τα φετινά Χριστούγεννα, τα οποία θα είναι «λίγο πιο κλειστά».

«Δεν θα ήταν σκόπιμο να διοργανώνονται γιορτές και ρεβεγιόν, ούτε να ανακατεύονται άνθρωποι που δεν είναι κοντά. Θα πρέπει να γιορτάσουμε με αυτούς με τους οποίους ήδη βρισκόμαστε σε επαφή» είπε.  Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς, τόνισε πως «δεν έχει νόημα να πάει κάποιος να στριμώχνεται έξω από κάποιο κατάστημα, ο καθένας πρέπει να προσέξει τον εαυτό του».

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των εκκλησιών, αποκρίθηκε: «Τα πάντα θα ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ιός υπάρχει. Ο συνωστισμός είναι επικίνδυνος».  Σχολιάζοντας τα εμβόλια, χαρακτήρισε εξηγήσιμη αλλά όχι δικαιολογημένη την αμφισβήτηση ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «όταν θα κυκλοφορήσει θα έχει λάβει την έγκριση του Οργανισμού, που θα είναι αμείλικτος».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, Μαρίζα Τσολιά, αναφέρθηκε και αυτή στα σχολεία, λέγοντας πως η κινητικότητα έξω από αυτά δεν είναι τόσο μεγάλη «ούτε έχει ποσοτικοποιηθεί». «Σίγουρα την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να μεγιστοποιήσουμε τα μέτρα, αλλά όσο βλέπουμε σταθεροποίηση της κατάστασης, πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα και πρώτα να ανοίξουμε τα σχολεία» είπε.

Απαντώντας σε ερώτημα για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, σημείωσα: «Όσο μεγαλώνει η ηλικία του παιδιού, προσομοιάζει με τους ενήλικες, όσον αφορά στη μεταδοτικότητα. Για αυτό λέμε να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά». Όσο για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά και ίσως να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια είπε: «Όλα θα συζητηθούν. Για την ώρα, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων με γεμάτες τις ΜΕΘ. Σίγουρα θα ανοίξουν πρώτα οι μικρότερες τάξεις και μετά οι μεγαλύτερες και τα πανεπιστήμια».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr