Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες, ανήμερα των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, κείμενο με θέμα την κοινή πορεία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σύγχρονο γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης. Κεντρικό μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών είναι ότι η ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες σηματοδότησε μια αλλαγή παραδείγματος στην ιστορία τους, καθώς οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μία ενιαία γεωπολιτική οντότητα.

Βαρβιτσιώτης: «Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο σημαντικό μεταπολεμικό πολιτικό επίτευγμα της χώρας»

«Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, που η Ένωση αναθερμαίνει τη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζεται για τη διεύρυνσή της προς τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη στρατηγική υποστήριξη της Ελλάδας, έχει έρθει η ώρα να προσδοκούμε μια συνεκτική, γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης τη χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό μεταπολεμικό πολιτικό επίτευγμα της χώρας, που δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς το όραμα του χαρισματικού Έλληνα ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη θερμή υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η έντονη πολιτική και γεωπολιτική διάσταση που προσδίδει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα η ελληνική παρουσία δεν είναι τυχαία, καθώς οι Έλληνες διαχρονικά προτάσσουν τη Δημοκρατία για την επιτυχία κάθε πολιτικού εγχειρήματος και για την προστασία της κυριαρχίας του. Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια της κοινής ευρωπαϊκής πορείας, ακόμα και μέσα από κρίσιμες δοκιμασίες, απέρριψαν τον ευρωσκεπτικισμό και διάλεξαν την επιλογή της «περισσότερης Ευρώπης», τασσόμενοι υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει ενεργά σε αυτόν τον διάλογο»

Σχετικά με τη στρατηγική για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της, που θα ξεκινήσει τον Μάιο, θα λειτουργήσει ως ευκαιρία για πρόοδο σε αυτό τον τομέα. «Αυτός ο πολυεπίπεδος διάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κοινωνία, απηχεί τη βαθύτερη δημοκρατική κληρονομιά της Ευρώπης και μπορεί να δώσει μια συνολική απάντηση για το κοινό μας μέλλον. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει ενεργά σε αυτόν τον διάλογο. Η διαχείριση της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη να έχουμε συντονισμένη δράση και απέναντι σε τρίτες χώρες. Να κατανοήσουμε τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχοντας στη διεθνή διακυβέρνηση. Η στρατηγική αυτονομία είναι η βασική αρχή για την συζήτηση για το γεωπολιτικό της μέλλον».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ως παράδειγμα τέτοιας συντονισμένης δράσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρέθεσε την κοινή στάση ΕΕ και Ελλάδας στην κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και την εργαλειοποίηση από την Τουρκία μεταναστευτικών ροών. «Η ανθεκτικότητα της Ένωσης στην υπεράσπιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του κράτους Δικαίου συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης και στην προστασία των πρωταρχικών αξιών και συμφερόντων της απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις και ξένες παρεμβάσεις. Απαιτούμε το εφικτό, στη σωστή στιγμή, για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης στα εξωτερικά μας σύνορα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr