«Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων συνιστά απόφαση εθνική και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θωρακίζει τα νησιά της απέναντι στην τουρκική απειλή, σημειώνοντας πως «διανύουμε περίοδο υψηλού κινδύνου», αναφερόμενος σε όσα δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή και τη συνθήκη της Λωζάννης. Τόνισε, δε, πως η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, και θα συνεχίσει να αντιδρά, τόσο με την ενίσχυση των σχέσεών μας με τη φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο αλλά και με τους Ευρωπαίους Εταίρους.

Κατέστησε δε σαφές μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στην Πράγα διατηρεί ανοιχτό το περιθώριο του διαλόγου, σημειώνοντας ότι «είμαστε και ψύχραιμοι και αποφασισμένοι», γιατί η οποιαδήποτε κλιμάκωση η οποία θα προέλθει με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς είναι ουσιαστικά αυτό που αποζητά ο κύριος Ερντογάν μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Για το κλίμα στην Τουρκία

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ακόμη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δημιουργήσει κακό κλίμα εναντίον της Τουρκίας τόσο με τη στάση του στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, όσο και με την απειλή βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει οδηγήσει σε συσπειρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη συμμαχία. Όπως είπε, αφού ο κ. Ερντογάν πήρε απάντηση κατά πρόσωπο στην Πράγα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώπιον 42 Ευρωπαίων ηγετών, αποχώρησε από το επίσημο δείπνο, στο οποίο και οι υπόλοιποι ηγέτες εξέφρασαν προβληματισμούς και ανησυχίες.

Πηγή: pagenews.gr