Βαρβιτσιώτης: O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σχολίασε τις τελευταίες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

O Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχολίασε τις προκλήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, αλλά και την παράνομη NAVTEX που έχει εκδοθεί. Ακόμη, ο υπουργός μιλώντας για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έχει αναφέρει πως η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει ταχύτητα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ανέφερε ότι «Η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει ρόλο να παίξει στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων».

“Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται στη γειτονιά μας”

Με αφορμή την ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την ανταπόκριση που υπήρξε από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν έπειτα από πρόσκληση της ελληνικής πλευράς στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η φωνή της Ελλάδας ακούγεται στη γειτονιά μας».

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι μια επιστροφή της Τουρκίας στη λογική του 2020 δεν ταιριάζει στο σημερινό περιβάλλον ασφάλειας, ειδικά λόγω των κινδύνων που προκύπτουν από τον Αφγανιστάν, και ότι θα ήταν στρατηγικό λάθος να μεταφέρει την προσοχή στο Αιγαίο, προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιεσδήποτε προκλητικές ή μονομερείς ενέργειες γίνουν από την άλλη πλευρά.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας και ότι η υπογραφή της ανταποκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο, κατοχυρώνοντας μια μακρά περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, παρά κάθε χρόνο να βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

“Η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα”

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι, από τη μία πλευρά, η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, που έχει ωφεληθεί από την Τελωνειακή Ένωση και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, ωστόσο, από την άλλη, είναι μια χώρα που σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στέκεται στον αντίποδα των θέσεων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στη Λιβύη, τη Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Σομαλία, τον Κόλπο, σε όλα τα μέτωπα έχει βρεθεί στην απέναντι πλευρά από την Ένωση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο να απαντήσει σε αυτό το δίλημμα.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ανέφερε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση και πιθανόν να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι, σε αντίθεση με ό, τι συνέβη το 2015.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr