Οι δύο ηγέτες κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο, ενώ εξέτασαν και τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα αποδεσμευτεί από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας

Καταδίκασαν για ακόμη μια φορά τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο.

Χαρακτήρισαν εγκλήματα πολέμου τις επιθέσεις σε αμάχους, ενώ εξέτασαν και τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα αποδεσμευτεί από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

«Είναι έγκλημα πολέμου η αδιάκριτη επίθεση εναντίον αμάχων και τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα περάσουν απαρατήρητα ή ατιμώρητα», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του «δεν μπορούν να επιτρέψουν την ενεργειακή μας ασφάλεια να απειληθεί από ένα κράτος αδίστακτο» και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «ανάγκασε την Ευρώπη να αρχίσει να επανεξοπλίζεται, μαζί, για να εγγυηθεί την κοινή μας ασφάλεια».

Ο Όλαφ Σολτς, από την πλευρά του, είπε ότι μοιράζονται με τον Μπόρις Τζόνσον αυτή την άποψη ότι ο Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν επιτίθεται σε αμάχους στην Ουκρανία.

Το ενεργειακό

Ο Καγκελάριος Σολτς είπε ότι δεν «μπορούμε να αλλάξουμε την ενεργειακή μας προμήθεια σε μια νύχτα.

«Η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνει την εξάρτησή της και διαφοροποιούμε τις πηγές μας. Διερευνούμε … προκειμένου να εισάγουμε φυσικό αέριο μέσω των βόρειων γερμανικών ακτών» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον είπε ότι τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της Βόρειας Θάλασσας για ενέργεια, τη συνεργασία με τη Γερμανία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιπλέον αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών για τις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr