Τζεντιλόνι: Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε σήμερα ότι η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αυξήσει «ισχυρά» την αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε σήμερα ότι η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αυξήσει «ισχυρά» την αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική συγκυρία στην Ευρώπη.

«Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της αναγνώρισης από τη Ρωσία δύο περιφερειών που αποσχίσθηκαν από την Ουκρανία θα επιφέρει ισχυρή αύξηση αυτής της αβεβαιότητας», δήλωσε ο επίτροπος σε ομιλία που εκφώνησε σε τηλεδιάσκεψη.

Για την ευρωζώνη, υπολόγιζε σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και κατά 2,7% την επόμενη χρονιά, έναντι αντιστοίχως 4,3% και 2,4% που ανέμενε μέχρι τότε. Ωστόσο ο Πάολο Τζεντιλόνι είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η αβεβαιότητα ήταν «αυξημένη» κυρίως εξαιτίας των εντάσεων με τη Ρωσία.

Ενεργειακό ράλι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Πολύ σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές της ενέργειας μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και την αναγνώριση περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έκανε άλμα 13%, ενώ το αργό προσέγγισε τα 100 δολ/βαρέλι. Παράλληλα, την ανηφόρα πήραν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα στη Γερμανία.

«Αυτό σημαίνει ακόμα υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η αγορά είναι ήδη εδώ και μήνες εξαιρετικά νευρική», αναφέρει η Κάτια Γιαφίμαβα του Oxford Institute for Energy Studies. «Είναι πιθανό να ακολουθήσουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις».

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου,  που αποτελούν δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωναν νωρίτερα άνοδο 5,9% στα 76,85 ευρώ/Mwh. Το μπρεντ έκανε άλμα στα 99,5 δολ/βαρέλι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr