Χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη τιμή» την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ αν και πάντα ανησυχούν για ένα ατύχημα στο Αιγαίο, υποστηρίζουν τις ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού

«Η κρίση Ελλάδας – Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020 ήταν η δυσκολότερη περίοδος της θητείας μου», είναι τα λόγια πολογισμού του Τζέφρι Πάιατ, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα.

Ο απερχόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών  αναφέρθηκε και στην υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

«Πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο» λέει ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πιο δύσκολη στιγμή

«Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας… και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα» περιγράφει.

Και συνεχίζει: «Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση… μεταξύ της τουρκικής Kemal Reis και της ελληνικής φρεγάτας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα… του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά. Συνεργαστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Γαλλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό. Προσωπικά, χαίρομαι που όλες οι κυβερνήσεις… εργάστηκαν σκληρά για να ξεπεράσουν την περίοδο έντασης. Και σήμερα, όπως και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δυσκολίες. Δεν συγκρίνονται, όμως, με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια σοβαρή κρίση».

Όσο για το αν τον απασχολεί σήμερα είπε: «Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές… πως υποστηρίζουμε τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη με το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και την προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ιδίως αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να στηρίξουμε την Ουκρανία».

Ο Τζέφρι Πάιατ στη συνέχεια της συνέντευξης τόνισε ότι πρέπει να δράσουμε ενωμένοι απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας.

«Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι ενόψει της τρομερής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά του λαού της Ουκρανίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία. Επηρεάζει τα συμφέροντα μας και ιδίως αυτά της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ».

Τέλος χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη τιμή» την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τόνισε την αφοσίωση του Τζο Μπάιντεν στις σχέσεις με την Ελλάδα.

«Ο Πρόεδρος είναι βαθιά αφοσιωμένος στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Θα θυμάστε πως εκείνος, ως Αντιπρόεδρος τότε… μου ανέθεσε αυτό το έργο. Γνωρίζω το πάθος… την προσωπική του δέσμευση ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις… τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό. Επίσης, για όσα αντιπροσωπεύει η Ελλάδα όσον αφορά τη Δημοκρατία. Είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας. Η πρόσκληση του Λευκού Οίκου αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό. Πιστεύω πως εάν δείτε τον τρόπο με τον οποίο η ομιλήτρια Πελόζι έχει χαρακτηρίσει την πρόσκληση αυτή σε συνεδρίαση του Κογκρέσου… θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για εξαιρετική τιμή. Τη μεγαλύτερη… που επιτρέπει η νομοθεσία μας σε έναν ξένο ηγέτη».

Όσο για το κλίμα στην Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού το χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αμερικανού Πρέσβη στον Φάνη Παπαθανασίου θα μεταδοθεί το Σάββατο 30 Απριλίου στο ERTNEWSTV στις 16:00.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr