Τι δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

“Δυστυχώς η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ χειρότερες επιδόσεις από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τιμή αυτή τη στιγμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε απόλυτους αριθμούς είναι η υψηλότερη που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν συνυπολογίσουμε και τις επιδοτήσεις τις οποίες δίνει η κυβέρνηση με όρους αγοραστικής δύναμης, είμαστε η 3η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη. Αυτό κάτι λέει για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, κάτι δείχνει σε σχέση με την πολιτική την οποία υλοποιεί”, ανέφερε ο Βουλευτής Α΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Και συνέχισε τονίζοντας: “Σε ό,τι αφορά στην αγορά είμαστε αυτή τη στιγμή περίπου 2-3 % πάνω στον γενικό πληθωρισμό σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το 3% πώς εξηγείται; Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα; Βεβαίως υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διότι εδώ έχουμε μια καρτελοποιημένη αγορά. ‘Οταν το κόστος παραγωγής  είναι χαμηλά, το να φτάνουν να πωλούνται τα μήλα στο μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ δύο ευρώ είναι παράνοια. Όμως το θέμα δεν είναι το μπακάλικο. Το θέμα είναι η καρτελοποίηση της αγοράς, οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση έχει αφήσει να δρουν ανεξέλεγκτα”.

Ο Βουλευτής ως προς την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος υπογράμμισε: “Απαιτείται να κινηθούν οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται και από το ευρωπαϊκό δίκαιο και από το εσωτερικό δίκαιο για τα καρτέλ, για την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Όλα αυτά είναι υπαρκτές δυνατότητες, τις οποίες η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί. Έχει να κάνει με το αν η κυβέρνηση θα εκκινήσει τις διαδικασίες για να χτυπήσει τα καρτέλ όχι μόνο στις εφοδιαστικές αλυσίδες ή στα πολυκαταστήματα, αλλά και στην αγορά ενέργειας. Αντιθέτως η κυβέρνηση θέλει να επιδοτεί τα πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα . Λειτουργεί εδώ και τριάμισι χρόνια με τη λογική της επιδότησης της ολιγαρχίας σε όλη τη σφαίρα πολιτικής της, από την αγορά ενέργειας μέχρι την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτή είναι η καθοδηγητική λογική που καθορίζει τελικά τις κυβερνητικές πολιτικές, διότι διαφορετικά θα είχε παρέμβει στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών της ενέργειας”. Μάλιστα σημείωσε ότι “έχει υπεραποδόσεις δημοσιονομικές, καθώς 4 δις παραπάνω σε ΦΠΑ έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες το 2022 , τα οποία παίρνει η κυβέρνηση και τα δίνει στους παραγωγούς ενέργειας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr