Ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος σε Σέρρες, Α’ Πειραιά και Δωδεκάνησα – Προανήγγειλε ότι η Λούκα Κατσέλη θα έχει ρόλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε για τις συνεργασίες

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ότι κρύβεται, αποφεύγει την συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ακολουθεί στρατηγική Τραμπ, ενώ προανήγγειλε ότι η Λούκα Κατσέλη θα έχει ρόλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra24 αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ: «Μας αιφνιδίασε αρνητικά η ΝΔ, δεν είδαμε σημαντικές προσωπικότητες, είδαμε κομματικούς ανθρώπους της κυβέρνησης. Αντίθετα με το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε πριν τέσσερα χρόνια που είχε σημαντικές προσωπικότητες. Τώρα λείπουν οι αξιόλογες προσωπικότητες. Προφανώς δεν θέλουν να ταυτιστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη για εκπρόσωπο από την ομογένεια επέλεξε έναν Κύπριο τον κ. Στυλιανίδη. Το ψηφοδέλτιο αποπνέει μία φτώχεια».

Για το ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ είναι μία γυναίκα απάντησε ότι «εμείς έχουμε γυναίκες παντού και όχι μόνο στο Επικρατείας. Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τα Δωδεκάνησα έχουμε 50% γυναίκες στα ψηφοδέλτιά μας, είναι κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει».

Για το θέμα των συνεργασιών και της κυβέρνησης συνεργασίας είπε: «Εμείς ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή. Ζητάμε να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό ώστε να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική». Σε ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη απάντησε με χιούμορ λέγοντας «με ρωτάτε σαν είναι η μεγάλη δύναμη;» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα. Αλλά θα αξιολογηθεί και η επιθυμία των κομμάτων να ανταποκριθούν, η διαμόρφωση των συσχετισμών από την κάλπη θα καθορίσει και τις κινήσεις. Τώρα όλα τα κόμματα αποκρούουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πριν τις εκλογές και θέλουν ψήφους. Αλλά αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με απλή αναλογική, οι επόμενες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για το ποιος θα βγει πρώτος για να πάρει το μπόνους των 40 εδρών. Ρωτάτε εμάς συνεχώς αλλά κανείς δεν ρωτά τον κ. Μητσοτάκη: ποιος είναι ο στόχος σου να μας πας σε δεύτερη και σε τρίτη εκλογή, με ποιον θα συνεργαστείς; Η τακτική του κ. Μητσοτάκη ήταν τακτική διάλυσης, εκβιασμών διεμβολισμών των άλλων κομμμάτων. Πώς θα συζητήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη; Με εμένα έχει διαφορές ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά δεν τον παρακολουθούσα ούτε πήγα να διεμβολίσω»

Συνεχίζοντας είπε ότι από τους υπάρχοντες δυνάμει συνδυασμούς προοδευτικής συνεργασίας η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτό το λένε όλοι οι σοβαροί άνθρωποι εντός και εκτός χώρας. Συνεχίζοντας είπε ότι «για τα μικρά κόμματα ένα θέμα είναι η ευθύνη που θα έχουν με την απλή αναλογική. Αν δεν βγαίνουν τα κουκιά για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».

Αναφέρθηκε όμως στον Γιάνη Βαρουφάκη και στον Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Ο κ. Βαρουφάκης κάνει δώρο στον Μητσοτάκη με τις εμμονές του γιατί του δίνει την δυνατότητα να ξαναζεστάνει τους φόβους για τις τράπεζες». Ακολούθως απάντησε στον Δημήτρη Κουτσούμπα που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το χειρότερο μνημόνιο και ήταν η χειρότερη κυβέρνηση: «Δεν μπορεί να βγαίνει ο αγαπητός γραμματέας του ΚΚΕ και να λέει αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ. 2,5 εκ. συμπολίτες μας ήταν εκτός συστήματος υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε στο σύστημα, δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα. Δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε το ΚΚΕ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει χίλιους τρόπους για να βάλλει ατζέντα, δεν χρειάζεται τα αριστερά κόμματα. Δεν είμαστε στην εποχή ‘τι Πλαστήρας τι Παπάγος’, τι Τσίπρας τι Μητσοτάκης».

Για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού απάντησε: «Ποιος είναι ειδικός σκοπός; Δεν υπάρχει. Εμείς ξέρουμε από ειδικούς σκοπούς. Βγάλαμε την χώρα από τα μνηνόνια. Ειδικός σκοπός είναι τώρα να στηρίξουμε την κοινωνία». Επανέλαβε ότι «Δεν γνωρίζω πουθενά να κάνουν κυβέρνηση οι ηττημένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό το τετράπτυχο μείωση τιμών, αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Για την μείωση τιμών είπε:

«Έχουμε καταθέσει ένα ολιστικό πρόγραμμα που απαντά σε μία σειρά προβλήματα της χώρας. Η χώρα έχει χάσει τέσσερα χρόνια, βγήκε από τα μνημόνια από μία κυβέρνηση που πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι δύο προηγούμενες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε σε άλλες συνθήκες, είχε την δυνατότητα να δαπανήσει πάνω από 60 δις αλλά παρότι δαπανήθηκαν δεν υπήρξε πρόοδος και βελτίωση στην Υγεία, στην Παιδεία στο εισόδημα των πολιτών. Ο στόχος είναι να ξαναβρεί η χώρα τον προσανατολισμό της. Ο στόχος είναι να μην ζει η μεσαία τάξη με κουπόνια. Ο στόχος της χώρας δεν είναι να μείνουμε στην Ευρώπη, αυτό είναι δεδομένο, αλλά να γίνουμε Ευρώπη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο μαζί με την Βουλγαρία. Ο στόχος είναι η σύγκλιση με την Ευρωζώνη, όχι να γίνουμε Βουλγαρία ή Ρουμανία. Οι περισσότερες χώρες μας προσπέρασαν και εμείς πήγαμε προς τον πάτο. Εκεί μας έχει καταντήσει η περίοδος των μνημονίων και η πολιτική Μητσοτάκη. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε: «Η ακρίβεια, λέει η κυβέρνηση είναι διεθνές φαινόμενο. Όμως η Ελλάδα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη, στην τιμή της ενέργειας, της βενζίνης αλλά όπως και στα σούπερ μάρκετ. Το ευρώ που είχαμε στην τσέπη μας είναι 40% υποτιμημένο. Και αντί να συζητάμε αυτά, συζητάμε για τον Κασιδιάρη, τον Βαρουφάκη τον Βελόπουλο. Ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Η μείωση τιμών μπορεί να γίνει με την μείωση του ΦΠΑ και με αύξηση των ελέγχων στην αγορά. Η διατήρηση του ΦΠΑ όταν ο πληθωρισμός τρέχει είναι ένα είδος κρατικής αισχροκέρδειας. Η κυβέρνηση είχε 4,5 δις ευρώ αύξηση εσόδων το 2022, είναι χρήματα που τα χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει επιδόματα που τελικά καταλήγουν ξανά στις εταιρείες. Μόνο στην Ελλάδα δεν είχαμε μείωση του ΦΠΑ. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα αλλά η αισχροκέρδεια είναι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί δεν πέφτει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης; Υπάρχει τρόπος να πέσουν οι τιμές και σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών να δοθεί ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα και στη μεσαία τάξη».

Ακολούθως κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «υποκριτικά είπε ότι θα αυξηθεί ο μισθός αλλά ο ΟΟΣΑ μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε μείωση 7,5% το 2022. Το 2019-2022 είχαμε μείωση και του ονομαστικού μισθού και τώρα ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα αυξήσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Είναι σαν να λέει ο λύκος ότι θα φυλάξει περισσότερα πρόβατα». Απέδωσε δε το πρόβλημα στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική Μητσοτάκη για αναδιανομή του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους. Την ίδια στιγμή, που μειώνονται οι πραγματικοί μισθοί, είπε, 15 μεγάλες επιχειρήσεις είχαν ρεκόρ κερδοφορία 20ετίας.

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «Το δικό μας είναι το πιο επεξεργασμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει αντιπολίτευση. Δεσμευόμαστε από την πρώτη μέρα για κατώτατο μισθό 880 ευρώ, για ξεπάγωμα των τριετιών, θέσπιση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση και μετά να παραδώσουμε την δυνατότητα στους συλλογικούς εταίρους για διαπραγματεύσεις. Επίσης θα δοθούν 10% αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να δουν αύξηση 14 χρόνια. Επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, καταργούμε το έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη με το οποίο καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα του οκταώρου και δεν πληρώνονται οι υπερωρίες. Θα Είναι ένα πλαίσιο ανάσας με μείωση τιμών και αύξηση μισθών». Για το αν υπάρχουν δυνατότητες σε σχέση με την ΕΕ απάντησε: «Αυτά εφαρμόζονται σε μία σειρά χώρες γιατί όχι και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα πάρει μία πρώτη ευκαιρία και όχι δεύτερη για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr