Την πρόθεσή του να καταργήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την δευτεροβάθμια περίθαλψη- εφόσον προκύψει μια «προοδευτική» κυβέρνηση εξέφρασε από τη βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.

Την πρόθεσή του να καταργήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την δευτεροβάθμια περίθαλψη- εφόσον προκύψει μια «προοδευτική» κυβέρνηση εξέφρασε από τη βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ. Το νομοσχέδιό σας σύντομα θα είναι και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Σε μια καθαρά προεκλογικού τύπου ομιλία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Προχώρησε σε δυνητικές εξαγγελίες και δεσμεύτηκε για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου σε βάθος 4ετιας να αγγίξουν οι δαπάνες για την υγεία το 7% του ΑΕΠ. Στο ίδιο πλαίσιο, δεσμεύτηκε για αναδιαμόρφωση του μισθολογικού του ιατρικού προσωπικού, μίλησε για εισαγωγικό μισθό για τους πρωτοδιόριστους της τάξης των 2.000 ευρώ, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων του ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης.

Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ

Επίσης, υποσχέθηκε μονιμοποίηση στο ΕΣΥ, του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας και προλήψεις: 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως μετά το σχηματισμό δικής του κυβέρνηση και άλλων 10.000 σε ορίζοντα 3ετίας σε τομείς αιχμής αλλά και σε υπηρεσίες που το σύστημα υστερεί.
«Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Όχι την οριστική του διάλυση. Αλλά την ανασυγκρότησή του. Ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Που στο επίκεντρο όλης του της δραστηριότητας θα είναι ο άνθρωπος που πάσχει», είπε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της και έκανε λόγο για απόπειρας ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. « Όσο κι αν θέλει κανείς να συγκρατήσει την οργή του για το ψέμα, την απόκρυψη, τη μικροπολιτική, για τις δηλώσεις από το βήμα ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν ότι οι ασθενείς πεθαίνουν σε πρόχειρα κρεβάτια ΜΕΘ, είναι αδύνατον να αντισταθεί όταν σας βλέπει σήμερα εδώ αντί να κάνετε απολογισμό, αντί να απολογείστε, να συμπεριφέρεστε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr