«Ας μην τα υποτιμά τόσο πολύ τα πεζοδρόμια και τις πλατείες ο κ. Μητσοτάκης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Δείτε βίντεο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από την Πάτρα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Επιχειρώντας έναν «απολογισμό» του κυβερνητικού έργου τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, «έμαθαν οι νεότεροι τι σημαίνει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στο πετσί τους 3.5 χρόνια τώρα» σχολίασε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε καθένα πολίτη «ό,τι και αν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές» να απαντήσει στο δίλημμα: «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης», στην κάλπη.

Εκτιμώντας ότι «ήρθε η ώρα του λαού», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «βαρύ τίμημα που πληρώνει ο ελληνικός λαός τα τριάμισι τελευταία χρόνια», καθώς «είδαμε και βλέπουμε τις τιμές στα Σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν χωρίς μέτρο. Και η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, να γίνεται η χώρα με τις υψηλότερες τιμές», όπως δήλωσε. Αναφερόμενος ειδικά στην νέα γενιά, «είδαμε να απαγορεύεται στους νέους μας ακόμα και να ονειρευτούν» υποστήριξε, ενώ «από την Μελίνα, πήγαμε στην κομπίνα» ανέφερε, παρομοιάζοντας με πλειστηριασμό την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Κόμμα σε ομηρεία

Με μια εκτενή αναφορά στην υπόθεση των επισυνδέσεων, «είδαμε το σκοτάδι να απλώνεται πάνω από τη δημοκρατία. Το κράτος δικαίου να γίνεται παρακράτος Μητσοτάκη» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αναρωτήθηκε αν «θα δώσει μια εξήγηση ο κος Μητσοτάκης για αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή; Ή θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές». Στο ίδιο πλαίσιο, «υπάρχουν λόγοι Εθνικής ασφάλειας που άκουγε τον κο Ανδρουλάκη ή ήθελε και συνεχίζει να θέλει το κόμμα του σε ομηρεία μετά τις εκλογές με απλή Αναλογική;» διερωτήθηκε και συνέχισε, λέγοντας για τον Πρωθυπουργό πως «έχει το θράσος σήμερα να μας κουνά και το δάκτυλο». «Ο ωτακουστής πρωθυπουργός που πιάστηκε με τον κοριό στη πλάτη μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού. Και να μιλά για πεζοδρόμιο. Αυτός που τη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία τη πρόδωσε και την απαξίωσε», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «καλό είναι να του θυμίσουμε μιας και μιλάει για πεζοδρόμια και για πλατείες» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας πως «στα πεζοδρόμια και στις πλατείες κερδήθηκαν οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας». «Ας μη τα υποτιμά λοιπόν τόσο πολύ τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ο κος Μητσοτάκης. Γιατί είναι μέρος της ιστορίας μας. Έδωσαν ζωή και αίμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία, στην περηφάνεια και την αξιοπρέπεια, του λαού και της πατρίδας μας. Να τα φοβάται, ναι. Αλλά να μην τα υποτιμά» εξήγησε από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Εξηγώντας, παράλληλα, τους λόγους της αποχής στο εξής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ο επικεφαλής της παρατήρησε πως «δε νομιμοποιούμε την εκτροπή. Δε νομιμοποιούμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας.», ενώ εκτίμησε ότι ο Πρωθυπουργός «δε σηκώνει το γάντι», «γιατί ξέρει ότι όποτε και να τις προκηρύξει τη Δευτέρα των εκλογών θα έχουμε στο Μέγαρο Μαξίμου τελετή παράδοσης και παραλαβής». «Αν δεν αποφασίσει να μιμηθεί τον κύριο Σαμαρά του 2015», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά.

«Τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες»

Κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «ο κος Μητσοτάκης φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «η Δεξιά του 2023 έχει δυστυχώς επιστρέψει στη Δεξιά του 1989», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «εκστρατεία μίσους και διαβολής», η οποία «θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης» ζητώντας εμμέσως από τα στελέχη του «ψυχραιμία και δημοκρατική εγρήγορση». «Να μην επιτρέψουμε στο καθεστώς να επιβάλει την τοξικότητα ως κανονικότητα», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, παραπέμποντας με νόημα στα λόγια του Γέρου της Δημοκρατίας, Γεώργιου Παπανδρέου: «τρομοκρατούμε τους τρομοκράτες».

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άφησε νέες αιχμές από την Πάτρα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. «Όσα ζούμε είναι πρωτοφανή, αλλά κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν τα περίμενε από τη ΝΔ ενός Μητσοτάκη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό που δεν περιμένουμε ίσως είναι η επαμφοτερίζουσα στάση δυνάμεων του προοδευτικού και δημοκρατικού τόξου».

«Και στο δημόσιο διάλογο, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, πολέμου και τοξικότητας, εμείς επιχειρούμε να μιλάμε με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με υπονοούμενα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας την ίδια ώρα πως «δε θεωρούμε ότι είναι ηθικά αδιανόητο. Θεωρούμε ότι είναι πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται σήμερα να εννοηθεί ότι ο κος Ανδρουλάκης θα μπορούσε την επόμενη των εκλογών με Απλή Αναλογική, να συνεργαστεί με τον κο Μητσοτάκη». Και συμπλήρωσε: «Και αυτό όχι γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως το θύμα των υποκλοπών σήμερα, θα μπορεί αύριο να συγκυβερνά με τον θύτη του». «Αλλά γιατί δε μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να έχει στόχο να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη, του κου Βορίδη, του κου Πλεύρη, του κου Γεωργιάδη και εσχάτως και του κου Καρατζαφέρη», όπως είπε.

Ακόμη, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως «ιδιοποιείται τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα εμφανίζει ως επιτυχίες της κυβέρνησής του», αλλά και πως «πλαστογραφεί ακόμα και την αλήθεια για τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης». Παρουσιάζοντας ακόμη πτυχές του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «σχέδιό μας να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας», παραδεχόμενος με αυτοκριτική διάθεση πως «μάθαμε από τις επιτυχίες, τις δυσκολίες, ακόμα και από τις αστοχίες και τα λάθη μας». Εντούτοις, «εδώ δεν επρόκειτο για καμένη γη, εδώ επρόκειτο για πυρηνικό ολοκαύτωμα. Έτσι είχαν αφήσει την πατρίδα μας» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε από τους προκατόχους του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr