Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η αντιπολίτευση προσφέρει μια αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας – από ένα πολύ συγκεντρωτικό και προεδρικό σύστημα σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αναμένεται να αλλάξει ακόμα και εάν ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, ο οποίος μάλιστα έχει θέσει ως φιλοδοξία του τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ, δήλωσε ο Τσέχος πρέσβης στην Άγκυρα Pavel Vacek σε αποκλειστική συνέντευξη στη EURACTIV Τσεχίας.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η αντιπολίτευση προσφέρει μια αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας – από ένα πολύ συγκεντρωτικό και προεδρικό σύστημα σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Για να το θέσω απλά, η αντιπολίτευση πιστεύει ότι η νίκη της και μόνο είναι μια συνταγή για σημαντική βελτίωση των σχέσεων (μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ)», δήλωσε ο Vacek .

Δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε. «Στους βασικούς εξωτερικούς διανύσματα της τουρκικής πολιτικής, ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προβλέπουν σημαντική απόκλιση», εξήγησε ο ίδιος.

Ο πρέσβης δήλωσε επίσης ότι αναμένει τη συνέχιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ακόμη και αν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάσει στις εκλογές μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία.

«Η Τουρκία απλώς δεν θα είναι διαφορετική. Οι μεγάλες χώρες απλώς δεν αλλάζουν από το ένα έτος στο άλλο», πρόσθεσε ο πρέσβης.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η συνέχεια ισχύει και για θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η πολιτική έναντι της Συρίας, η μεταναστευτική πολιτική ή τα θέματα που αφορούν την Κύπρο.

«Φυσικά, είναι σημαντικό να θέτουμε ερωτήματα και είμαστε σε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέτοντας αυτά τα ερωτήματα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές από την άποψη της σημερινής ηγεσίας, αλλά όχι θεμελιώδεις», δήλωσε ο Τσέχος διπλωμάτης.

«Πουθενά δεν βλέπετε καμία απολύτως θεμελιώδη διαφορά μεταξύ αυτών που λέει και κάνει η Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια και αυτών που υπόσχεται η αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Η Τουρκία αντιτίθεται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο πρέσβης, επισημαίνοντας την αντίθεση της χώρας στη χρήση κυρώσεων σε διεθνές επίπεδο γενικότερα.

Πηγή: EURACTIV.cz, (Aneta Zachová)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr