Η διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Πράγας ήταν η τρίτη που διοργανώθηκε από ακροδεξιά πολιτικά κινήματα, περιθωριακές ομάδες και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλα μικρότερη σε μέγεθος από τις δύο προηγούμενες

Χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην Πράγα, απαιτώντας από την κεντροδεξιά κυβέρνηση να παραιτηθεί για να επιτρέψει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και ζητώντας συνομιλίες με τη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Η διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της Πράγας ήταν η τρίτη που διοργανώθηκε από ακροδεξιά πολιτικά κινήματα, περιθωριακές ομάδες και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η αστυνομία υπολόγισε ότι το πλήθος ήταν, λιγότερο από τις δύο προηγούμενες συγκεντρώσεις.

Η οργανωτική ομάδα “Πρώτα η Τσεχία!” αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ και θέλει το έθνος των 10,7 εκατομμυρίων να είναι στρατιωτικά ουδέτερο.

Οι διαδηλωτές κυμάτισαν τσέχικες σημαίες, φώναζαν «Παραιτηθείτε, Παραιτηθείτε» και κρατούσαν πινακίδες που ζητούσαν έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

“Πρόκειται για μια νέα εθνική αναγέννηση και στόχος της είναι η Τσεχική Δημοκρατία να είναι ανεξάρτητη”, δήλωσε ο διοργανωτής της εκδήλωσης Λάντισλαβ Βράμπελ. «Όταν βλέπω ένα γεμάτο τετράγωνο, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό».

Οι υψηλές τιμές ενέργειας, που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν συσσωρεύσει πιέσεις στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για να μετριάσουν το πλήγμα του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η τσεχική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Petr Fiala υπέγραψε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έλαβε σκληρή στάση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Έχει επίσης εγκρίνει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας για εταιρείες και των ανώτατων τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά.

Πηγή: pagenews.gr