Έκανε ιδιαίτερα αναφορά στον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας και στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, υποστηρίζοντας πως όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας από τη Συρία έως τη Λιβύη και από την Κύπρο, το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο», δήλωσε την Κυριακή από το Στρασβούργο,ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε ιδιαίτερα αναφορά στον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας και στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, υποστηρίζοντας πως όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto». «Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», είπε ο Τσαβούσογλου και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης.

«Μεταφέρουμε τα μηνύματά μας για την Παλαιστίνη πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή πλευρά», είπε ο Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία είπε ότι ένα μέρος της αρμενικής διασποράς δεν έχει καλές προθέσεις, και ζει με εχθρότητα και μίσος.

Πηγή: pagenews.gr