Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού μέχρι και το τέλος του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων τους διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ από 16,2 δισεκατομμύρια που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Ταυτοχρόνως τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεως έφθασαν τον Αύγουστο στα 19,89 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις των πολιτών, αλλά μειώθηκαν από τη Γενική Κυβέρνηση

Αντίθετα οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 183 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε σχέση με πέρυσι ήταν μειωμένες κατά 11,2%. Οι καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψαν τον Αύγουστο αύξηση κατά 420 εκατομμύρια ευρώ έναντι αύξησης κατά 3,318 δισεκατομμύρια ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 9,0% από 9,5% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο σκέλος των δανείων. Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού για το 2020, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 9,2% από 8,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 1,394 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3,097 δισεκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 1,9% από 1,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 231 εκατομμύρια ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,114 δισεκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις;

Πιο αναλυτικά, μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2020, ήταν θετική κατά 324 εκατομμύρια ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,118 δισεκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 6,5% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 7,2% από 6,4% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 403 εκατομμύρια ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,320 δισεκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, αρνητική κατά 114 εκατομμύρια ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά έναντι αρνητικής καθαρής ροής 123 εκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,5% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr