Τράπεζα της Ελλάδος: Ανάκαμψη πάνω από 8% προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα με εκρηκτική ανάκαμψη που θα ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Ανάκαμψη πάνω από 8% προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος και μάλιστα με εκρηκτική ανάκαμψη που θα ξεπερνά κάθε προσδοκία. Όμως εκτός από τις θετικές προβλέψεις εκφράζεται και ανησυχία τόσο για την πορεία της ακρίβειας όσο και της πανδημίας.

«Οποιαδήποτε νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας θα πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών που θα καθυστερήσει την επάνοδο στη δημοσιονομική ισορροπία» αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, την οποία κατέθεσε προς τη Βουλή των Ελλήνων την Τετάρτη ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας «η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε με υψηλούς ρυθμούς στη διάρκεια του 2021, μετά τη σημαντική ύφεση που καταγράφηκε το 2020, λόγω της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπισή της. Με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε σημαντικά το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2021, ενώ για το σύνολο του έτους ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι πολύ ισχυρός, υπερβαίνοντας το 8%. Για το 2022 προβλέπεται να είναι 5%».

Εντούτοις, όπως σημειώνει ο Διοικητής της ΤτΕ, «η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους τελευταίους μήνες, η ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς και η αύξηση του κόστους της ενέργειας, των τιμών των πρώτων υλών και γενικότερα οι εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, εντείνουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τους κινδύνους για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr