Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανική Γερουσία ανέτρεψε στην πράξη το βέτο του απερχόμνεου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον νόμο που αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας και περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία, για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο νόμος ψηφίστηκε και σε τριάντα ημέρες από την υπογραφή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεώνεται να επιβάλλει 5 από τις 12 κυρώσεις του νόμου CAATSA στην Άγκυρα.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ακύρωση του βέτου του προέδρου. Για να καταστεί αυτό εφικτό απαιτούνταν οι ψήφοι ενισχυμένης πλειοψηφίας, συγκεκριμένα των 60 από τους 100 γερουσιαστές.

Η πλειοψηφία επιτεύχθηκε και έτσι θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους ο αμυντικός προϋπολογισμός για το επόμενος έτος ο οποίος περιλαμβάνει και τις κυρώσεις προς την Τουρκία για την αγορά των πυραύλων S-400.

Προβλέπονται ακόμη αυστηρές δεσμεύσεις για το πώς θα γίνει η άρση των κυρώσεων. Ουσιαστικά, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει πίσω τους πυραύλους ή να μην τους χρησιμοποιήσει ώστε να ακυρωθούν οι κυρώσεις προς την χώρα.

Να σημειώσουμε ότι η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του βέτο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Υπέρ της απόρριψης του βέτο που άσκησε ο ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και στο οποίο περιλαμβάνονται οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, τάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες και η Βουλή των Αντιπροσώπων και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία (322-87).

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως είναι εύκολα κατανοητό, απότελεί μια προσωπική ήττα για τον απερχόμενο από την αμερικάνικη προεδρία Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει ήδη σπεύσει να δηλώσει ότι θα διεκδικήσει ξανά τη θέση του προέδρου, παρά την πρόσφατη ήττα του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr