Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα επιδιώξει τη μη δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του να απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση αρχείων του Λευκού Οίκου, τα οποία ζητά επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση στης 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Πριν από δύο εβδομάδες, το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια έκρινε ότι δεν υπήρχε νομική βάση για να αντιταχθεί στην απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την παράδοση των εγγράφων. Η εκτέλεση αυτής της απόφασης αναβάλλεται μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο επί του ζητήματος.

Ο Μπάιντεν θεωρούσε ότι τα αρχεία, που ανήκουν στον εκτελεστικό βραχίονα της εξουσίας, δεν υπόκεινται στον κανόνα του απορρήτου ορισμένων εσωτερικών εγγράφων του Λευκού Οίκου και η παράδοσή τους στο Κογκρέσο ήταν προς το συμφέρον του έθνους.

Ένας χρόνος από την επίθεση

Ένας χρόνος στις 6 Ιανουαρίου κλείνει από την επίθεση οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο κατά την οποία σημειώθηκαν πρωτοφανείς σκηνές και με τέσσερις νεκρούς.

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από το κάλεσμα του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του για πορεία κατά του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Τραμπ είχε ζητήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ακυρώσει το αποτέλεσμα της κάλπης και ο τελευταίος το αρνήθηκε επικαλούμενος το Σύνταγμα.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και την αίθουσα  της Γερουσίας, με τον Τραμπ να αναγκάζεται τελικά να καλέσει σε ειρήνη και επιστρατεύεται η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr