Τουρκική λίρα: Η ισοτιμία της Τουρκική λίρας σκαρφάλωσε στις 13 λίρες ενώ συνεχίζει να είναι αδιάκοπο το σφυροκόπημα για τα τουρκικά κρατικά ομόλογα.

Η ισοτιμία της Τουρκική λίρας σκαρφάλωσε στις 13 λίρες ενώ συνεχίζει να είναι αδιάκοπο το σφυροκόπημα για τα τουρκικά κρατικά ομόλογα.

Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων κινούνται σε επίπεδα 2008 και η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως δεν βρίσκεται μακριά από τη κρίση προς 13ετίας που είχε βιώσει η χώρα.

Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 24,95%, επίδοση που αποτελεί ιστορικό υψηλό και η οποία δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει.

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχία πως η νομισματική πολιτική θα είναι υπερβολικά χαλαρή για να περιορίσει τον πληθωρισμό.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων, τα επιτόκια σε ορισμένα τραπεζικά δάνεια έχουν σκαρφαλώσει έως το 35%, έναντι του σταθμισμένου μέσου όρου περίπου 21% που ήταν στην αρχή του κύκλου χαλάρωσης, όπως δείχνουν τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Τουρκική λίρα: Αυξάνονται οι πιέσεις – Στις 12,4 λίρες ανά δολάριο η ισοτιμία

Συνεχίζονται οι πιέσεις για την τουρκική λίρα, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε θεαματική άνοδο. Πλέον ανέρχεται η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις εν μέσω νέων ανησυχητικών δηλώσεων εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να υποστηρίζει το «νέο οικονομικό μοντέλο», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «είναι πλέον μια κοντινή πραγματικότητα και όχι πια ένα όνειρο».

Η ισοτιμία παραμένει μακριά από τα ιστορικά χαμηλά των 18 λιρών ανά δολάριο εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη κατά περισσότερο από 38% σε σύγκριση με τις αρχές του 2021.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ συνεχίζεται η ανέχεια στην οποία έχει βυθιστεί μεγάλο μέρος του λαού. Ρεπορτάζ της «Le Monde», στην Κωνσταντινούπολη μεγαλώνουν διαρκώς οι ουρές στα 393 κιόσκια που έχει φτιάξει ο δήμος της πόλης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr