Τουρκική λίρα: Η τουρκική λίρα  μετά το ιστορικό χαμηλό που κατάγραψε έκανε παύση αυτή την εβδομάδα, με τα νομίσματα και τις μετοχές αναδυόμενων αγορών να είναι σταθερά σε γενικές γραμμές.

Η τουρκική λίρα  μετά το ιστορικό χαμηλό που κατάγραψε έκανε παύση αυτή την εβδομάδα, με τα νομίσματα και τις μετοχές αναδυόμενων αγορών να είναι σταθερά σε γενικές γραμμές.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα σήμερα στις 11,7 λίρες έναντι του δολαρίου – αν και είχε ενισχυθεί στις 10,25 χθες, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα, ύστερα από μια σειρά μέτρων από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί το νόμισμα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα με στόχο να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις σε τοπικό νόμισμα έναντι των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οδηγώντας σε απότομη ανάκαμψη τη λίρα, η οποία τη Δευτέρα υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 18,4 λιρών έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, με άνοδο σχεδόν 40%, μετά το καθοδικό σπιράλ των τελευταίων μηνών ύστερα από μια σειρά μειώσεων επιτοκίων και το άλμα στον πληθωρισμό.

New York Times: Κλονίζεται η εξουσία του Ερντογάν

Τουρκική λίρα: Ανέκαμψε μετά τις εξαγγελίες του Ερντογάν

Δυνατό comeback παρουσίασε η τουρκική λίρα μετά την συνεχόμενη πτώση που κατέγραφε. Η αύξηση αυτή εν μέρει οφείλεται στη σειρά μέτρων που στόχος των οποίων ήταν να αποτραπεί η περαιτέρω «δολαριοποίηση» της οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις σε λίρες, που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος επέμεινε πάντως ότι θα συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Η λίρα, που είχε καταγράψει βουτιά άνω του 10% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει νωρίτερα τα 18,4, ενισχύθηκε στη συνέχεια κατά 10,8%. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν ανέβηκε στις 13,4 ανά δολάριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr