Τουρκία: Ένας εκ των κορυφαίων συνεργατών του προέδρου της Τουρκίας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν αγνοήσει τη Μόσχα

Ένας εκ των κορυφαίων συνεργατών του προέδρου της Τουρκίας επεσήμανε χαρακτηριστικά πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν αγνοήσει τη Μόσχα, μιας και ο Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει σήμερα [5/8] στο Σότσι της Ρωσίας για να συναντήσει τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνάντηση των δύο προέδρων, λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου είχαν συνομιλίες στην Τεχεράνη, πραγματοποιείται αφού η Τουρκία βοήθησε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών, που είχαν σταματήσει εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του τούρκου προέδρου, δήλωσε πως η συμφωνία μαρτυρεί την επιτυχία των προσπαθειών της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, και της άμεσης διπλωματίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ επέκρινε το ρόλο που διαδραματίζουν άλλες χώρες.

«Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους φίλους μας δεν θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα», δήλωσε ο Αλτούν μιλώντας στο Reuters και πρόσθεσε πως μερικοί προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι.

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοώντας τη Ρωσία. Η διπλωματία και η ειρήνη πρέπει να επικρατήσουν», τόνισε.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Πούτιν σήμερα το απόγευμα, πριν από μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κατά τις συνομιλίες των δύο προέδρων είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί η απειλή της Τουρκίας να εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία για να επεκτείνει «ασφαλείς ζώνες» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Ρώσος ομόλογός του θα συζητήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, το ενδεχόμενο της έναρξης διαπραγματεύσεων για συμφωνία με αντικείμενο την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και την ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία.

Η Τουρκία θέλει να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προκειμένου να αναβαθμίσει τη φυσιογνωμία της ως ειρηνευτικής δύναμης με ρόλο διαμεσολαβητή στην περιοχή.

Η Ρωσία, ωστόσο, είναι η σημαντικότερη προστάτιδα δύναμη του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και αυτό συνιστά ένα βασικό εμπόδιο στα επεκτατικά σχέδια του Τούρκου Προέδρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr