Τουρκία: Μεγάλη άνοδο έχει σημειώσει ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην γείτονα χώρα.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτή τη στιγμή, έχει παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, καθώς πυροδοτείται από το ράλι που σημειώνουν οι τιμές της ενέργειας και το κόστος των εγχώριων τροφίμων.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 70% τον Απρίλιο, από 61,1% τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης του Bloomberg για 67,8%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός ανήλθε στο 7,25%, εν συγκρίσει με τη μέση εκτίμηση ξεχωριστής έρευνας για 5,75%.

Που βρίσκεται ο πληθωρισμός

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός χονδρικής (τιμές παραγωγού) αυξήθηκε κατά σχεδόν 7,67% αυξάνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό σχεδόν στο 122%.

Ο πληθωρισμός στον τομέα της ενέργειας σκαρφάλωσε στο 118,2% από 102,9% τον Μάρτιο, καθώς το παγκόσμιο ράλι στα ενεργειακά commodities συνέχισαν να αυξάνουν τα κόστη για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα προϊόντα διύλισης.

Οι τιμές των τροφίμων που αντιστοιχούν σχεδόν στο ¼ του καλαθιού του καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 89% από 70,3% κατά την ίδια περίοδο πέρυσι. Τέλος, ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού που εξαιρεί πιο ευμετάβλητα αγαθά όπως τρόφιμα, ενέργεια και χρυσό, αυξήθηκε στο 52,4% από 48,4%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr