Οι επικρίσεις για την ανταπόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας στον σεισμό αυξάνονται

Να αναδιαμορφώσει την πολιτική του σχετικά με τις εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής αυτών καλείται ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον διπλό φονικό σεισμό στην Τουρκία. Ειδικότερα, ο καταστροφικός σεισμός στη νότια Τουρκία επιφέρει σημαντικές δυσκολίες στη διεξαγωγή των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Μάιο, δήλωσε αξιωματούχος, στην πρώτη ένδειξη ότι οι Αρχές μπορεί να εξετάζουν να αναβάλουν τις εκλογές.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.

 Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει ήδη διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας.

 Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού ανέλθει στην εξουσία.

Τούρκος αξιωματούχος: «Έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε»

Όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια.

Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13.000.000 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να μείνουν, αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να μείνουν ξανά σε αυτά.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ».

Ο αξιωματούχος είπε ακόμη πως το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.

«Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου». Ο Ερντογάν αναμενόταν να ανακοινώσει επίσημα τον Μάρτιο ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου αντί για τα μέσα Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr