Τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα των εκλογών για της σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Στο πώς θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι εκλογές στην Τουρκία και αν θα πρέπει να περιμένουμε να αλλάξει κάτι, αναφέρθηκε ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι ακόμα κι εάν τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών αναδείξουν νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι πολύ πιθανό οι προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά να συνεχιστούν.

«Η Τουρκία έχει μία θέση δομική στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είναι μία χώρα σε αναζήτηση μεγαλύτερης στρατηγικής αυτονομίας κι αυτό την οδηγεί σε αναθεωρητισμό. Παρότι θέλουμε μία γείτονα που να σέβεται δημοκρατικές διαδικασίες, που να ενδιαφέρεται για την ευημερία και για τις οικονομικές σχέσεις. Είναι γεγονός, ότι εάν περιμένουμε η «Γαλάζια Πατρίδα», αυτό το αφήγημα ότι θα εξαφανιστεί εάν βγει ο Κιλιτσντάρογλου, θα είμαστε πολύ αφελείς», είπε αρχκά.

Όπως είπε ένα μεγάλο κομμάτι όσων έχουμε δει τα τελευταία χρόνια υπήρχαν και πριν την περίοδο Ερντογάν και πως υπάρχει μία συνέχεια καθώς υπήρχε μία κρίση σχεδόν κάθε δεκαετία και πολύ πριν τον Ερντογάν. «Υπάρχουν και δομικοί παράγοντες που μερικές χώρες μπαίνουν σε μία τροχιά σύγκρουσης, δεν είναι μόνο εσωτερικά προβλήματα, δεν είναι μόνο ηγεσίες, δεν είναι διαφωνίες της στιγμής ή της πενταετίας», είπε ακόμα ο καθηγητής.

Ο κ. Λάβδας τόνισε πως είναι σημαντικό να εκφραστεί δημοκρατικά ο τουρκικός λαός και πως η Ελλάδα θέλει μία σχέση καλή με τη γείτονα, είτε επανεκλεγεί ο Ερντογάν, είτε εκλεγεί η αντιπολίτευση.

Ίσως αλλάξει ο τόνος των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν εκλεγεί Κιλιτσντάρογλου
Όπως είπε στην περίπτωση που εκλεγεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως ίσως να αλλάξει ο τόνος των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς θα θέλει να δείξει ότι είναι πιο κοντά στη Δύση.

«Θα υπάρχει διάθεση για συνομιλία, αλλά εκεί τελειώνει ξέρετε η ιστορία. Συνομιλία επί ποίου πράγματος, με ποια ατζέντα, με ποιο ορίζοντα και με ποιες κόκκινες γραμμές. Δεν είναι εύκολη η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία», δήλωσε.Τέλος, ανέφερε πως η Τουρκία και η Δύση μοιάζουν με κόσμους που συγκρούονται, ωστόσο η εκλογή Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να φέρει μία σχέση ευκολότερη στα χαρτιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr