Τουρκία ΟΗΕ: Οργισμένη ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς μετά την καταδίκη Ερντογάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από την Τουρκία για την καταδίκη Ερντογάν για τα Βαρώσια. Νωρίτερα το  Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε στο τελικό σχέδιο της δήλωσης τις «μονομερείς ενέργειές του Τούρκου Προέδρου» που αντιτίθενται στα ψηφίσματά του Οργανισμού. Ως προς την δήλωση αυτή η Αθήνα και η Λευκωσία εξέφρασαν την ικανοποίηση τους

Με μία προκλητική απάντηση επέλεξε να απαντήσει η Άγκυρα στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι  «Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Οι δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς»

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων) , ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος – μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη – περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη …καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

«Με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας του ΟΗΕ «

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» – όπως το χαρακτηρίζει – άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο.

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr