Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ έχει μπει όμως και ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την προσπάθεια διεθνοποίησης της προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας. Με εκτενείς αναφορές στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, σημειώνουν ότι «ανέλαβε τη βάρδια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» εναντίον της Τουρκίας.

Σε νέο γύρο προκλητικών δημοσιευμάτων επιδίδονται και σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ με “πανηγυρισμούς” που αφορούν στην έξοδο ενός νέου γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στοχοποίηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Άγκυρα είναι με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της Αθήνας τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όσο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου.

Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ έχει μπει όμως και ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την προσπάθεια διεθνοποίησης της προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας. Με εκτενείς αναφορές στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, σημειώνουν ότι «ανέλαβε τη βάρδια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» εναντίον της Τουρκίας.

«Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανα της με το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα» ανέφερε το A Haber. «Το πλοίο στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο», προστίθεται στο ρεπορτάζ. Οι εργασίες του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, όπως μετέδωσε το A Haber, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 25 ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet το νέο γεωτρύπανο προκαλεί φόβο στους Ελληνοκυπρίους για την πιθανότητα να κάνει έρευνες.

“Νεύρα” της Τουρκίας με τον Νίκο Δένδια

«Στη διπλωματία της καταγγελίας της Τουρκίας από την Ελλάδα, αυτή τη φορά τη βάρδια την ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας εξήγησε τις θέσεις της Ελλάδας και στοχοποίησε την Τουρκία. Αυτήν την στρατηγική την ακολουθούν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης όπως και ο υπουργός Άμυνας της χώρας», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει στρατηγική και συνεχίζει τις προσπάθειες της να εμπλέκει τις τρίτες χώρες στα διμερή προβλήματα που έχει με την Τουρκία. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει ως στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει στρατηγική καταγγελιών», επισήμανε.

Στο επίκεντρο το «Οικόπεδο 6»

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής, ήταν κοινή η πεποίθηση ότι η Τουρκία πρόκειται να κλιμακώσει την ακραία ρητορική της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κύπρος εκτιμά ότι απώτερος στόχος της Άγκυρας αυτό το διάστημα, είναι το οικόπεδο 6 στη δυτική πλευρά της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει ανατεθεί στην Τotal, προκειμένου να διεξάγει έρευνες και εξόρυξη, ενώ στρατηγικός εταίρος είναι και η ιταλική ΕΝΙ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τεράστιες ποσότητες αερίου στη περιοχή.

Να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου αναχώρησε σήμερα, Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Ιουνίου, με τον κ Αναστασιάδη να υπογραμμίζει, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να πέσουν οι τόνοι, να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, οι κυρώσεις αν και είχαν δρομολογηθεί τελικά δεν επιβλήθηκαν. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, ο λόγος είναι επειδή «ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα συμφέροντα που έχουν στην τουρκική οικονομία, την εξάρτηση των βιομηχανιών τους και τα συμφέροντα τραπεζών στην Τουρκία». Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε, ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ (Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ) του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει να περιμένει κάτι στο θέμα των κυρώσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr