Για νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία κάνει λόγο ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay.

Όπως λέει ο ίδιος μια άλλη πόρτα της Αγίας Σοφίας, που μετατράπηκε σε τζαμί, υπέστη ζημιές. Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι εντόπισε διπλής όψης καταστροφή στην πόρτα ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό προσφοράς των Αυτοκρατόρων στην Αγία Σοφία και μοιράστηκε φωτογραφίες και εικόνες της καταστροφής στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Σήμερα, συνάντησα ένα άλλο πολύ θλιβερό θέαμα στην Αγία Σοφία. Δυστυχώς, και πάλι, βρήκα φθορές διπλής όψης στην πόρτα ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση» λέει.

Η Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία είχε καταστραφεί και παλαιότερα. Υπήρχε ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι έτρωγαν ακόμη και μέρη από αντικείμενα που θεωρούσαν ιερά όπως τα εσωτερικά τείχη.

Τουρκικά ΜΜΕ

Σημαντικές φθορές και ζημιές έχει υποστεί η Αγία Σοφία ιδιαιτέρως μετά τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet», κατά την οποία την Αγία Σοφία επισκέπτονται πλέον περί το 1 εκατομμύριο άτομα.

Κατά της μετατροπής του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος τάσσονται ο θεολόγος καθηγητής Şahin Filiz και ο ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı, οι οποίοι αναφέρουν ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου και για καταστροφές στις θύρες του. Ο κ. Saygılı μιλά, επίσης, για «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας ότι «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές».

Δημοσιεύματα άλλων τουρκικών ΜΜΕ -όπως της «Sozcu» και της «Yenicaggazetesi»- αναφέρονται στις φθορές στην πόρτα της Αγίας Σοφίας. Ορισμένοι από τους τίτλους σχετικών δημοσιευμάτων: «Ένα επιπλέον επεισόδιο (σ.σ. φθοράς) στην πόρτα της Αγίας Σοφίας» (Sozcu) και «Η κυβέρνηση παρακολουθεί ενώ η φθορά συνεχίζεται: Και πάλι καταστροφή στην Αγία Σοφία» (Cumhuriyet).

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: pagenews.gr