Θρήνος χωρίς τέλος σε Τουρκία και Συρία.

Θρήνος χωρίς τέλος σε Τουρκία και Συρία. Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, οι νεκροί στην Τουρκία έφθασαν τους 19.875, ενώ τα θύματα στη Συρία έχουν φθάσει σχεδόν τις 4.000 (3.466). Τα θύματα σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν πλέον τις 23.000. (23.341).

Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία μετά το 1939, όταν έχασαν τη ζωή τους 33.000 άνθρωποι, ενώ είναι φονικότερος από τον σεισμό του 1999 στη Σμύρνη με 17.000 νεκρούς.

Πάνω από 141.000 διασώστες, μεταξύ αυτών προσωπικό και από ξένες χώρες, εργάζονται αυτή τη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι περισσότεροι από 77.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τους φονικούς σεισμούς της περασμένης Δευτέρας.

Η βοήθεια «δεν φτάνει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν», αναγνώρισε νωρίτερα για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος,

«Η καταστροφή επηρέασε τόσα πολλά κτίρια (…) που δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να παράσχουμε την έκτατη βοήθεια όσο γρήγορα ελπίζαμε», παραδέχθηκε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε επίσκεψή του στην πόλη Αντιγιαμάν (νότια), που έχει πληγεί σοβαρά από την καταστροφή.

Ο Ερντογάν είχε ήδη αναγνωρίσει την Τετάρτη «κενά» στην ανταπόκριση των αρχών στο σεισμό, λέγοντας ότι είναι «αδύνατον να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια καταστροφή».

Ο πανταχού παρών Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και επιθυμεί να παραμείνει μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, επικρίνεται έντονα από τους επιζώντες για τη βραδύτητα της άφιξης της βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν, μια από τις πληγείσες από τους σεισμούς, ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες «δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr