Η Τουρκία τις προηγούμενες μέρες αποσύρθηκε από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ τώρα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, Μουσταφά Σεντόπ δηλώνει ότι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποσυρθεί από τη συνθήκη του Μοντρέ που καθορίζει τι ισχύει για τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Να σημειώσουμε ότι το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από αυτά που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Σύνοοδο που είναι σε εξέλιξη, ενώ φαίνεται ότι άλλαξε το κείμενο που αναφέρεται στο θέμα.

Η τοποθέτηση του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Μουσταφά Σεντόπ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί, αν θέλει, να αποσύρει την Τουρκία από τη συνθήκη του Μοντρέ με ένα απλό προεδρικό διάταγμα, κατά τον ίδιο τρόπο που έκανε και με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από λίγες ημέρες.

Τουρκία: «Μπορεί να φύγουμε από τη συνθήκη του Μοντρέ»

Τουρκία: «Μπορεί να φύγουμε από τη συνθήκη του Μοντρέ»

Η συνθήκη του Μοντρέ καθιέρωσε την κυριαρχία της Τουρκίας στα στενά υπό ορισμένους όρους (να επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι των πολεμικών, εκτός αν ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας). Προηγουμένως, η διέλευση των στενών ελεγχόταν από τις χώρες της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ).

Ανάμεσα σε εκείνους που αντέδρασαν που αντέδρασαν ήταν και ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος αντι-ναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Ο συγκεκριμένος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «η τοποθέτηση του Σεντόπ, αν δεν πρόκειται για παραδρομή του λόγου, πρόκειται για ισχυρισμό που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας και της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι η ραχοκοκαλιά της Τουρκικής Δημοκρατίας και η συνθήκη του Μοντρέ αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο της συνθήκης της Λωζάνης. Με τη συνθήκη του Μοντρέ, η Τουρκία όχι μόνον δεν παρέδωσε την κυριαρχία των στενών, αλλά την ίδια στιγμή καθιέρωσε ένα καθεστώς ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά μια έννοια είναι το βόρειο κάστρο της Τουρκίας. Η τουρκική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει τον μεγάλο κίνδυνο για την ύπαρξή της που αντικατοπτρίζει ένας τέτοιος ισχυρισμός».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr