Τουρισμός: Φαινόταν από τον περασμένο Μάιο, μιας το ένα ρεκόρ έσπασε μετά το άλλο στα έσοδα του τουρισμού, και από τη στιγμή που είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου

Φαινόταν από τον περασμένο Μάιο, μιας το ένα ρεκόρ έσπασε μετά το άλλο στα έσοδα του τουρισμού, και από τη στιγμή που είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, οι κρατήσεις συνεχίζουν να είναι αυξημένες και έτσι θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία και θα δώσει μια μεγάλη βοήθεια στην πίεση του πληθωρισμού.

Οι τουρίστες σε Ελλάδα και Ευρώπη συρρέουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, με τα νησιά να έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος, οι πληρότητες να “αγγίζουν” το ιδεατό 100% στους περισσότερους προορισμούς της χώρας, φορείς του κλάδου εικάζουν ότι την φετινή χρονιά θα επικρατήσει το καλύτερο δυνατό σενάριο, που προβλέπει έσοδα κοντά στα 20 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή κι από αυτά της χρυσής χρονιάς του 2019.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο οι πληρότητες έχουν φτάσει πολύ κοντά το 100% σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρά τις διαφορετικές ταχύτητες που χαρακτήρισαν και φέτος τον ελληνικό τουρισμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την απώλεια βασικών αγορών, όπως η ρωσική, από την Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια στιγμή μάλιστα, αυξημένη αναμένεται να είναι η κίνηση και τον Σεπτέμβριο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επέκταση της σεζόν. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι πρόσφατη έρευνα της AirDNA, σύμφωνα με την οποία η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όχι μόνο για τον Αύγουστο αλλά και για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, με την Ελλάδα να σημειώνει την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Πανομοιότυπη είναι η εικόνα που δίνουν και οι επιχειρηματίες του κλάδου βάσει των κρατήσεων αλλά και αυτή που προκύπτει από την προσθήκη δωματίων στους μεγάλους tour operators και από την προσθήκη αεροπορικών δρομολογίων, μετά το καλοκαίρι. Σε δημοφιλείς προορισμούς οι πληρότητες αναμένεται να κινηθούν και τον Σεπτέμβριο σε υψηλά επίπεδα, ενώ ακόμα καλύτερες επιδόσεις από τις καλοκαιρινές εκτιμάται ότι θα έχει και η πρωτεύουσα.

Οι προβλέψεις για τα έσοδα

Η αυξημένη τουριστική κίνηση που καταγράφεται, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών σε ξενοδοχεία, βραχυχρόνιες μισθώσεις, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενισχύουν το ενδεχόμενο ο τουρισμός να αποτελέσει ανάχωμα στις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις και τα έσοδά του να χτυπήσουν νέο ρεκόρ, κινούμενα υψηλότερα κι από την χρυσή χρονιά του 2019 (σ.σ. το 2019 ήταν η χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα πάνω από 18 δισ. ευρώ και περισσότερες από 30 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό).

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο, παρατηρήθηκε αύξηση 20,6% στην ομάδα «Μεταφορές» με τις κυριότερες μεταβολές τιμών να αφορούν στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (+62,3%) και στην Μεταφορά επιβατών με πλοίο (+25,4%)

Για ρεκόρ τουριστικών εσόδων έχουν μιλήσει άλλωστε και φορείς του κλάδου. Για παράδειγμα, πολύ πιθανό χαρακτήριζε το σενάριο τα τουριστικά έσοδα της χώρας να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ (+10% έναντι του 2019), δηλαδή +3 μονάδες στο ΑΕΠ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

ΡΓΆΛ

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, από την Κέρκυρα, όπου βρέθηκε πρόσφατα για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τον Τουρισμό 2030, εκτίμησε πως αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να περάσουμε τα έσοδα του 2019.

Ωστόσο, το θετικό αυτό πρόσημο δεν θα είναι το ίδιο, «όσον αφορά στις επιχειρήσεις, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, των αναλώσιμων και του δανειακού κόστους ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με την αύξηση των επιτοκίων», σύμφωνα με τον ίδιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr