Ο διορισμός αυτός φαίνεται ότι είναι μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της συμφωνίας του 2018 μεταξύ του Βατικανού και του Πεκίνου

Το Βατικανό κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές ότι παραβίασαν τη διμερή συμφωνία για τον διορισμό επισκόπων, εγκαθιστώντας έναν επίσκοπο που δεν αναγνωρίζεται από την Αγία Έδρα.

Στην ανακοίνωσή του το Βατικανό αναφέρει ότι πληροφορήθηκε «με έκπληξη και λύπη του» ότι ο επίσκοπος μιας άλλης πόλης τοποθετήθηκε αναπληρωτής επίσκοπος στο Σιανγκτζί.

Ο διορισμός αυτός φαίνεται ότι είναι μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της συμφωνίας του 2018 μεταξύ του Βατικανού και του Πεκίνου. Η συμφωνία, την οποία ορισμένοι Καθολικοί κατήγγειλαν ως «ξεπούλημα» στις κομμουνιστικές κινεζικές αρχές, ανανεώθηκε τον Σεπτέμβριο για άλλη μια διετία. Οι λεπτομέρειές της παραμένουν απόρρητες.

Το Σιανγκτζί δεν αναγνωρίζεται ως επισκοπή από το Βατικανό, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, και η τοποθέτηση ενός επισκόπου εκεί «δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα του διαλόγου».

Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, το Βατικανό υποστηρίζει ότι είχαν προηγηθεί «ισχυρές πιέσεις από τις τοπικές αρχές».

Η Αγία Έδρα αναμένει μια «εξήγηση» από τις κινεζικές αρχές και ελπίζει ότι «δεν θα επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια», κατέληξε.

Μόλις έξι νέοι επίσκοποι έχουν διοριστεί από τη σύναψη της συμφωνίας, κάτι που οι αντίπαλοί της λένε ότι αποδεικνύει ότι δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επισημαίνουν επίσης αυξανόμενους περιορισμούς στις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κίνα για τους χριστιανούς και άλλες μειονότητες.

Όταν η συμφωνία ανανεώθηκε τελευταία φορά, ο υπουργός Εξωτερικών Καρδινάλιος Pietro Parolin, αρχιτέκτονας της συμφωνίας, είπε ότι ενώ τα επιτεύγματα από το 2018 «μπορεί να φαίνονται μικρά», στο πλαίσιο μιας συγκρουσιακής ιστορίας, ήταν «σημαντικά βήματα προς την προοδευτική επούλωση των πληγών» με την κινεζική Εκκησία.

Πηγή: pagenews.gr