Με την καταβολή 2 μηνιαίων δόσεων αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων για όσους τις έχασαν την τελευταία 2ετία

Έκτακτο εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός. Θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων, και θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αναβίωση ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές στην εφορία και τα ταμεία. Για εμπαιγμό των συνταξιούχων και προεκλογικές παροχές κατηγορεί τον πρωθυπουργό η αντιπολίτευση.

«Θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς που θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους. Είναι μια σημαντική βοήθεια πάντα στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ύψος της ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από το ύψος της σύνταξης αλλά και των αυξήσεων που είδε στην τσέπη ο συνταξιούχος.

«Εξαγγέλει λίγο πριν τις εκλογές 300 εκατ. εναντι των 7 δισ. που δεν έχει δώσει. Εμένα μου ακούγεται ως φιλοδωρημα για να πάει κανείς στην κάλπη» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε: «Επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων. Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1-1-2024».

Το επίδομα θα λάβουν συνταξιούχοι με υψηλή προσωπική διαφορά που είδαν μηδενική αύξηση αλλά και όσοι έσβησαν την προσωπική διαφορά και πήραν μικρές αυξήσεις. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, το σχόλιο του ΚΚΕ.

«Είπε ότι για την προσωπική διαφορά θα δώσει κάποιο επίδομα. Καλά δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις συνεχίζεται» σχολίασε ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου ΜΕΡΑ25

Συνταξιουχικές οργανώσεις πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεκδικώντας όπως είπαν πραγματικές αυξήσεις.

Δεύτερη ευκαιρία για τα χρέη

Με την καταβολή 2 μηνιαίων δόσεων αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων για όσους τις έχασαν την τελευταία 2ετία ενώ έρχεται νέα ειδική ρύθμιση 36 – 72 δόσεων για τους συνεπείς οφειλέτες που δημιούργησαν νέα χρέη μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης θα ανέρχεται σε 30 με 50 ευρώ και θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως το Δεκέμβριο του 2022.

Ενίσχυση το καλοκαίρι και για 320.000 αγρότες με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του 23 για το αγροτικό πετρέλαιο.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων συναντήθηκαν με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μαξίμου.

Το χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων και των νέων μέτρων στήριξης της κοινωνίας
Την Τετάρτη 15/2 αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δημοσιονομικού κόστους 376 εκατ. ευρώ.

Την Τσικνoπέμπτη, πιθανότατα, θα κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει :

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ.OIK.

βελτιώσεις εξωδικαστικού μηχανισμού
καταπατημένα Δημοσίου
δυνατότητα εξαγοράς με έκπτωση έως 80%
Ωστόσο, η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού τόσο το 2022 όσο και το πρώτο διάστημα του 2023 δείχνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Και επειδή αύριο (15/2) έχουμε και τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, με τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα να παραμένουν, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κι άλλες παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σύνολο: 1 δισ. €
θα διατεθούν: 376 εκατ. €
απομένουν: 624 εκατ. €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr