Αντιμέτωπη κα πάλι με πρόβλημα ξηρασίας και ανομβρίας, βρίσκεται η Γαλλία και ο Μακρόν προσωπικά.

Αντιμέτωπη κα πάλι με πρόβλημα ξηρασίας και ανομβρίας, βρίσκεται η Γαλλία και ο Μακρόν προσωπικά. Μετά το αναπάντεχο επεισόδιο που είχε χθες βράδυ στην είσοδο της Αγροτικής Έκθεσης στο Παρίσι, ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος αναφέρθηκε διεξοδικά στην εφαρμογή ενός σχεδίου νηφαλιότητας στο νερό, προκειμένου να προβλεφθούν οι συνέπειες της χειμερινής, όσο και παρατεταμένης ξηρασίας.

Η Γαλλία ακολουθεί το σπιράλ της ξηρασίας που έχει εγκατασταθεί πλέον στην Ευρώπη. Μετά την Ολλανδία και την Ισπανία, έχει έρθει η ώρα της ανομβρίας για την δεύτερη πιο ισχυρή χώρα της γηραιάς ηπείρου.

Μπροστά στην ξηρασία που εξαπλώνεται απειλητικά στην επικράτεια, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε και συζήτησε ένα σχέδιο νηφαλιότητας για το νερό, στη βάση του μοντέλου της ενεργειακής νηφαλιότητας.

Ο Εμμανουέλ Μακρό μίλησε και πάλι για το «τέλος της αφθονίας», δηλαδή για τον τερματισμό μιας εποχής που ο ίδιος την χαρακτήρισε ως «εποχή υδάτινης ευμάρειας».

«Το νερό σπανίζει», τόνισε στο κοινό ο Μακρόν, ο οποίος πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι, όπως ήμασταν το περασμένο καλοκαίρι, με προβλήματα λειψυδρίας. Αντί λοιπόν να οργανωνόμαστε υπό καθεστώς χρονικής πίεσης, την τελευταία στιγμή,. με άσκοπες αντιπαραθέσεις και περιττές συγκρούσεις, πρέπει να κινηθούμε πιο αποφασιστικά.».

Χωρίς να αποκαλύψει έναν ορισμένο οδικό χάρτη, ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε τρόπους βελτίωσης της συμπεριφοράς των Γάλλων, όπως είναι η καλύτερη συλλογή όμβριων υδάτων, η ύπαρξη λιγότερων διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης, η ακόμη καλύτερη κατανομή της χρήσης του πόσιμου νερού ανάλογα με τους χρήστες. Αυτά τα μέτρα συνοδεύονται από τεχνητές λεκάνες συλλογής επιφανειακών υδάτων.

«Είναι απαραίτητο όλοι μας -πολίτες, βιομήχανοι, υπηρεσίες, τοπικές αρχές, αγρότες- να δώσουμε προσοχή σε αυτόν τον πόρο που γίνεται σπάνιος και να κινηθούμε σε συμπεριφορές νηφαλιότητας ως προς τις πρακτικές μας», κατέληξε ο πρόεδρος. της Δημοκρατίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η έκκληση για νηφαλιότητα έρχεται αμέσως μετά το τέλος του κινδύνου για παρατεταμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που είχε παρακινήσει την κυβέρνηση να κάνει έκκληση για νηφαλιότητα.

Με αναφορές από: Le Monde, La Tribune

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr