Να κάνει διάκριση ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την κουρδική κοινότητα, καλεί το Παρίσι την Άγκυρα,

Να κάνει διάκριση ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την κουρδική κοινότητα, καλεί το Παρίσι την Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού  Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. Σημειώνεται ότι το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κολονά συνομίλησε χθες με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία εβδομάδα μετά το φόνο στο Παρίσι τριών Κούρδων, που αποδίδεται σε έναν εξηντάρη που δήλωσε ρατσιστής. Η Άγκυρα είχε καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ, η Κολονά «υπενθύμισε πως το PKK, που περιλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, πρέπει να διακρίνεται από άλλα μη βίαια κουρδικά κινήματα», υπογραμμίζοντας επίσης «την προσήλωση της Γαλλίας στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης». Η υπουργός εξάλλου «υπογράμμισε τον ειδεχθή χαρακτήρα» της επίθεσης αυτής, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Η ίδια διαβεβαίωσε τον ομόλογό της «πως ελήφθησαν επιπλέον μέτρα για να διασφαλισθεί η ασφάλεια των χώρων όπου συγκεντρώνεται η κουρδική κοινότητα» και πως «ενισχύθηκε η προστασία των τουρκικών διπλωματικών χώρων στο σύνολο της εθνικής επικράτειας». Καμιά λεπτομέρεια δεν ανακοινώθηκε εξάλλου για τα μέτρα αυτά, που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Κατά τη διμερή αυτή συνομιλία, ο Τσαβούσογλου κατήγγειλε «τη μαύρη προπαγάνδα» που διεξάγεται από κύκλους που συνδέονται με το PKK και με άλλες τουρκικές κουρδικές οργανώσεις, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε επίσης εναντίον «της εμφάνισης Γάλλων πολιτικών μπροστά σε φωτογραφίες τρομοκρατών και κουρέλια της τρομοκρατικής οργάνωσης» (σ.σ.: του PKK) εκτιμώντας ότι «αυτές οι προπαγανδιστικές δραστηριότητες δεν πρέπει να επιτρέπονται», κυρίως αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στη Συρία, στην ανατολική Μεσόγειο και στο μεταναστευτικό.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: pagenews.gr