Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να στρέψει την ατζέντα των εκλογών σε ζητήματα ασφάλειας και ταυτότητας συγκεντρώνοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντική υποστήριξη, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε άρθρο του το γνωστό αμερικανικό περιοδικό TIME.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να στρέψει την ατζέντα των εκλογών σε ζητήματα ασφάλειας και ταυτότητας συγκεντρώνοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντική υποστήριξη, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε άρθρο του το γνωστό αμερικανικό περιοδικό TIME.

«Ο Ερντογάν έχει λόγους να είναι αισιόδοξος, καθώς έλαβε το 49,54% των ψήφων, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες. Ο Κιλιτσντάρογλου στο μεταξύ, έλαβε μόλις το 44,88%, παρά το γεγονός ότι απολάμβανε ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν εντυπωσιακό στο 88,8%», τονίζει το άρθρο.

Τι συνέβη στις εκλογές

Παρότι τα ποσοστά του Ερντογάν έπεσαν σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, ορισμένοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν πήρε τα πάνω της η αντιπολίτευση, δεδομένης της προβληματικής οικονομίας και των επιπτώσεων από τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.

«Υποθέσαμε ότι οι οικονομικές συνθήκες και ο σεισμός θα έπρεπε, τουλάχιστον θεωρητικά, να έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη αλλαγή ψήφου», σχολίασε ο Ζίγια Μεράλ ειδικός στην Τουρκία και ανώτερος συνεργάτης του European Leadership Network. Τελικά, όμως, ο Ερντογάν κατάφερε να διαμορφώσει την ατζέντα της αναμέτρησης γύρω από την ταυτότητα και την ασφάλεια και να συγκεντρώσει σημαντική υποστήριξη.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επαναληπτική ψηφοφορία

Η αντιπολίτευση «θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι (η ήττα του Ερντογάν) είναι εφικτή», λέει ο Louis Fishman, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Brooklyn College του City University of New York.

«Αυτό θα είναι δύσκολο, νομίζω. Για τον Ερντογάν», λέει, «η πρόκληση θα είναι να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι μπορεί να θεωρούν τις εκλογές ως “τελειωμένες”».

Ο παράγοντας Ογάν

Ο Σινάν Ογάν, ένας περιθωριακός υπερεθνικιστής, ήρθε στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,2% των ψήφων.

Αν και δεν έχει ακόμη δώσει την υποστήριξή του σε κάποιον υποψήφιο, έχει ήδη αρχίσει να θέτει κόκκινες γραμμές, αρνούμενος να υποστηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο που θεωρεί ότι στηρίζει το PKK, γεγονός που δεν είναι υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Πηγή: pagenews.gr