Αρχική Ελλάδα Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίστηκε με τον όρο να πάει σχολείο

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίστηκε με τον όρο να πάει σχολείο

32
0

Ο 20χρονος, πατέρας 4 παιδιών, κρατείτο στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, όταν ταυτοποιήηκε ως ένας από τους δράστες της αιματηρής ληστείας τον Αύγουστο του 2019 σε μεταφορική εταιρεία, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

Με έναν και μόνον όρο ενέκρινε το δικαστήριο Ανηλίκων το αίτημα αποφυλάκισης ενός νεαρού.

Να εγγραφεί σε δημοτικό σχολείο και να παρακολουθεί την εκπαιδευτική διαδικασία

Ο 20χρονος, βρέθηκε προσωρινά κρατούμενος στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα τον περασμένο Μάιο, όταν ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του – μαζί με τέσσερα ακόμη άτομα – σε αιματηρή ληστεία που έγινε τον Αύγουστο του 2019 σε μεταφορική εταιρεία, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου κατά τη διαφυγή τους οι δράστες επιτέθηκαν και τραυμάτισαν ιδιοκτήτη εταιρείας φύλαξης (security).

Ο νεαρός Ρομά, πατέρας τεσσάρων παιδιών, κατά την τέλεση της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης ήταν 17 ετών και άρα ανήλικος, η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς τον ίδιο και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τους συγκατηγορουμένους του που ως ενήλικες – τότε – θα δικαστούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Το διάστημα της προφυλάκισής του στον Αυλώνα, ο 20χρονος ξεκίνησε να φοιτά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης Νέων, όπου άρχισε να μαθαίνει γραφή και ανάγνωση, καθώς μέχρι τότε ουδέποτε είχε πάει στο σχολείο, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Πριν από λίγες μέρες έφτασε η ώρα της δίκης (κεκλεισμένων των θυρών), αλλά τελικά το Δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για κρείσσονες αποδείξεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπεράσπισή του ζήτησε να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους. Το αίτημα έγινε δεκτό και μεταξύ των όρων που του επιβλήθηκαν ήταν να συνεχίσει την εκπαιδευτική διαδικασία και εκτός φυλακών –οι άλλοι δύο όροι είναι να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του και να τεθεί υπό την εποπτεία Επιμελητή Ανηλίκων. Ήδη έχει εγγραφεί σε σχολείο του Δενδροποτάμου όπου ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα.

«Ήθελα να συνεχίσω τα μαθήματα»

«Χαίρομαι που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Ξεκίνησα το σχολείο μέσα στη φυλακή και ήθελα να συνεχίσω τα μαθήματα» δήλωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο 20χρονος, ο οποίος προκειμένου να μπορεί να βιοπορίζεται βοηθάει τον μικροπωλητή πατέρα του στις λαϊκές αγορές.

Ο εκ των συνηγόρων του Πασχάλης Χατζηκόντζιος, από την πλευρά του, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι πρόκειται για αναμορφωτικό μέτρο που στοχεύει στην ομαλή κοινωνική επανένταξη του κατηγορούμενου, προσφέροντας την ευκαιρία μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας να μορφωθεί και να καλλιεργήσει τον χαρακτήρα του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr