Οι θέσεις εργασίας στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 6 εκατομμύρια λόγω της πανδημίας. Η κατάσταση, άλλωστε, χειροτερεύει ξανά σε πολλές χώρες, όπως την Ιταλία, ενώ η μόνη ελπίδα είναι στα εμβόλια, με αυτό της Johnson & Johnson να βλέπει το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ και να προστίθεται στη φαρέτρα των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στον φονικό ιό.

Σύμφωνα με έρευνα του Eurofound, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, περίπου 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαφάνισε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Προφανώς αυτό το νούμερο είναι μεγαλύτερο μέχρι σήμερα, ενώ δεν υπολογίζονται όσοι κάνουν «μαύρη» εργασία.

Θέσεις εργασίας ΕΕ: Ποιοι βρέθηκαν κυρίως στο «στόχαστρο»

Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι νέοι και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από όσο κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Η τηλεργασία, τα προγράμματα απασχόλησης μειωμένου ωραρίου και άλλα κρατικά προγράμματα στήριξης βοήθησαν να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας αλλά επίσης σήμαιναν ότι περισσότεροι άνθρωποι βρέθηκαν σε επαγγελματική αδράνεια αντί να περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία της ανεργίας.

Θέσεις εργασίας ΕΕ: Χάθηκαν περίπου 6 εκατομμύρια στο πρώτο κύμα Covid

Θέσεις εργασίας ΕΕ: Χάθηκαν περίπου 6 εκατομμύρια στο πρώτο κύμα Covid

«Υπήρχαν 5,7 εκατ. λιγότεροι άνθρωποι σε απασχόληση στην Ε.Ε. την άνοιξη του 2020 συγκριτικά με το τέλος του 2019, και 6,3 εκατ. λιγότεροι συγκριτικά με την τάση αύξησης που θα μπορούσε να αναμένει κανείς πριν από την πανδημία της COVID-19», σύμφωνα με το Eurofound.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η απασχόληση διαμορφώθηκε σε 201 εκατ. εργαζομένους, σύμφωνα με το Eurofound, συγκριτικά με περίπου 450 εκατ. ανθρώπους που ζουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Η αντίστοιχη αλλαγή στο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν πιο μέτρια, από 6,6% σε 6,7%.

«Στους 12 μήνες έως την άνοιξη του 2020, η απασχόληση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,4%, οι εβδομαδιαίες ώρες αυτών που συνέχιζαν να εργάζονται μειώθηκαν κατά σχεδόν μία ώρα και το ποσοστό των εργαζομένων, που είχαν μεν δουλειά, αλλά δεν εργάζονταν, υπερδιπλασιάστηκε στο 17%», ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας.

Σύμφωνα με το Eurofound, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που ασχολείται με την παρακολούθηση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στις 27 χώρες-μέλη, ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μειώθηκε κατά 17%, με τις χώρες του νότου να πλήττονται ιδιαίτερα.

Με περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ να στρέφεται στην τηλεργασία, οι εργαζόμενοι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου σε αστικά κέντρα είναι πιο πιθανόν να διατηρήσουν τη δουλειά τους σε σχέση με άλλους, γεγονός που εντείνει τις ανισότητες.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr