«Έφυγε» σήμερα ο γιατρός Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, «χτυπημένος» από τον καρκίνο. Ήταν πρόεδρος για πολλά χρόνια στους «Γιατρούς του Κόσμου». Είχε ταξιδέψει και χειρουργήσει όποιον χρειαζόταν στα πιο επικίνδυνα και φτωχά σημεία του κόσμου. Στάθηκε με συνέπεια δίπλα στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους αληθινά ευάλωτους.

Όπως αναφέρει η ΕΦΣΥΝ, η πολύχρονη παρουσία του στο Λαϊκό Νοσοκομείο ήταν πάντα ξεχωριστή και η αποδοχή του από όλο το προσωπικό, τους γιατρούς, αλλά ειδικά τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο, ήταν εντυπωσιακή. Κράτησε το τιμόνι του ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ) στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αγωνίστηκε να μετατρέψει τον συγκεκριμένο φορέα, σε εργαλείο χρήσιμο για τη δημόσια υγεία, χωρίς ποτέ να ξεφύγει από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.

Η οικογένεια, οι σύντροφοι, οι φίλοι και οι εκατοντάδες πρώην ασθενείς του έχασαν ένα πολύτιμο άνθρωπο που τίμησε πριν από κάθε τι άλλο την ιατρική του αφοσίωση.

Τι είναι οι «Γιατροί του Κόσμου» όπου ήταν πρόεδρος ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Όπως αναφέρεται στο σάιτ τους: «Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 16 αντιπροσωπείες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Τουρκία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία).

Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Όπου αυτό είναι δυνατόν, οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν τους κινδύνους από ανάλογες καταπατήσεις, είτε μέσω της σιωπηρής διπλωματίας, είτε μέσω της παρέμβασής μας στα ΜΜΕ.

Από την αρχή της δράσης τους, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν δημιουργήσει πλήθος προγραμμάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό με στόχο την παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών σε περιθωριοποιημένες πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

Η Αποστολή μας

Η πρώτη και κύρια αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι η παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Ωστόσο, οι δράσεις επεκτείνονται και πέρα απο το πλαίσιο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης: Στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική εμπειρία, οι Γιατροί του Κόσμου μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης της πρόσβασης στην υγεία, εναντίον της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία και να διασφαλίσουν ότι είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr