Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως οι αλλαγές δεν καταργούν πλήρως το testing, αλλά γίνεται πιο στοχευμένο

Αλλαγές στους διαγνωστικούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους προανήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως εξετάζεται η μείωση των self test στα σχολεία από δύο την εβδομάδα σε ένα.

Ο κ.Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον Αντ1, επικαλούμενος τον ΠΟΥ, σημείωσε  «αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι το testing πρέπει να παραμείνει» και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βρίσκονται πολύ ψηλά, «απλώς έχουμε αποφασίσει να το κάνουμε πιο στοχευμένο».

«Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπέρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» πρόσθεσε.

Για την αύξηση των κρουσμάτων

Σε ότι αφορά στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα, σημείωσε πως παρά την αύξηση δεν παρατηρείται επιβάρυνση στο ΕΣΥ, αποδίδοντάς την ωστόσο σε δύο λόγους. «Πράγματι, υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι στηρίζεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υπομετάλλαξη της ‘Όμικρον’ που είναι πιο μεταδοτική και δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με τη διασκέδαση έχουν αρθεί» ανέφερε.

Σχετικά με τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τους θανάτους είπε πως «η εικόνα ότι 16.000 ασθενείς χρειάζονταν ΜΕΘ και δεν είχαν πρόσβαση, είναι ψευδής». «Παρόλο που αυτή τη στιγμή έχουμε 300 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid, εχθές τα 2/3 των ασθενών που απεβίωσαν ήταν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας επειδή με βάση ιατρικά κριτήρια δεν συνίστατο ούτε η διασωλήνωση, ούτε η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ» επισήμανε. «Δεν πεθαίνουν όλοι σε κλίνη Εντατικής Θεραπείας. Όχι γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά γιατί δεν πληρούν όλοι οι ασθενείς τις προϋποθέσεις, είτε να διασωληνωθούν, είτε να μπουν σε ΜΕΘ» πρόσθεσε.

Vespa GTS: Το ξεκίνημα μιας περιπέτειας με καινοτομία και στυλ

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr