Διότι δεν είναι και το πιο σύνηθες το Academy του FBI να θέλει να μοιάσει στο West Point, η Scotland Yard στο Sandhurst και η Γαλλική Αστυνομία στο Saint-Cyr.

Με ενημέρωση του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι αναμένεται να υπάρξει κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση νέου νομοσχεδίου για την ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα, ο κ.Θεοδωρικάκος έδωσε συνέντευξη τους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη στην εκπομπή « Μπρα ντε φερ» του ραδιοφώνου, και αναφέρθηκε μεταξύ  άλλων στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο ΕΛΑΣ στη Βουλή για την αστυνομική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απώτερος στόχος είναι αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψήφιων αστυνομικών, με βάση τα πρότυπα των Ανώτατων παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και με αυτό εννοούσε την εξαιρετική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι υποψήφιοι ευέλπιδες μετά την αποφοίτησή τους από τα ΓΕΛ.

«Δίνουμε για διαβούλευση το καινούριο μας νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης. Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαμορφώνεται στα πρότυπα των Ανώτατων παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο βρίσκεται η Σχολή Ευελπίδων. Όταν ψηφιστεί θα είναι πλέον ένα κανονικό πανεπιστήμιο», σημείωσε με έμφαση ο κ.Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών στην Αστυνομική Ακαδημία είπε, ότι αυτά θα αναβαθμιστούν με το νέο Νομοσχέδιο ΕΛΑΣ και, ότι θα δοθεί έμφαση σε πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο και διαδικασίες αξιολόγησης.

«Ανοίγουμε ακόμα περισσότερο την Αστυνομική Ακαδημία στο προσωπικό της ακαδημαϊκής κοινότητας, το οποίο θα έχει καθοριστικό ρόλο στις εκπαιδευτικές διαδικασίες εμπεδώνοντας το αίσθημα της αξιοκρατίας το οποίο χρειαζόμαστε πάρα πολύ στην αστυνομία συνολικά», κατέληξε.

Να σημειωθεί, ότι αμφότερες οι σχολές εκπαίδευσης, τόσο των υποψηφίων αστυνομικών, όσο και των στρατιωτικών έχουν εξαιρετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, όμως εδώ το ζητούμενο είναι η τελειότητα; ή η προσαρμογή  στη καθημερινότητα και η επαφή με τους πολίτες σε σωστή και ορθολογική βάση;

Διότι δεν είναι και το πιο σύνηθες το Academy του FBI να θέλει να μοιάσει στο West Point, η Scotland Yard στο Sandhurst και η Γαλλική Αστυνομία στο Saint-Cyr.

Βέβαια για αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν επίσημα και ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς πληθαίνουν οι φωνές, ότι  Ελληνική Αστυνομία πρέπει να ακολουθήσει μια άλλη Ακαδημαϊκή γραμμή βασισμένη αμιγώς σε αστυνομικά πρότυπα και όχι σε άμεση συνάφεια και σύγκριση με την ΣΣΕ, η οποία έχει εξαιρετικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα πλην όμως απευθύνεται με διαφορετικό τρόπο και μεθόδους στους σπουδαστές της.

Η Ελληνική Αστυνομία από τη άλλη, οφείλει να δώσει έμφαση στα εξής σημεία:

  1. Συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις κυρίως μέσω προγραμμάτων από την Σχολή προκειμένου ο νεαρός αστυνομικός να εντρυφήσει στην ιδέα της κοινωνικής προσφοράς
  2. Αναβάθμιση ακαδημαϊκών προτύπων στα πλαίσια της Γαλλικής και Αγγλικής Αστυνομίας
  3. Συμμετοχή και διοργάνωση ομάδων πρόληψης κυβερνοασφάλειας με την ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για όσους αστυνομικούς θα στελεχώσουν τις συγκεκριμένες ομάδες. Το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρεις αυτή την εποχή πιστοποιημένους αναλυτές κυβερνοασφάλειας με μισθούς δημοσίου τομέα.
  4. Εξοικείωση των αστυνομικών με κοινωνικές ομάδες εστίασης, δημοσιογράφους και ψηφιακά μέσα.
  5. Παροχή περεταίρω μαθημάτων πρώτων βοηθειών, γεγονός που μπορεί να σώσει εκατοντάδες ζωές σε real time conditions. Είναι ορθές οι βραβεύσεις των αστυνομικών, όμως πλην κ.κ.. του Υπουργείου, τις πιστοποιήσεις για τις πρώτες βοήθειες τις αποκτούν με δικά τους έξοδα και σε προσωπικό χρόνο.

Εάν από την άλλη επιλεχθεί το μοντέλο της ΣΣΕ, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για την ΣΣΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr