Τεστ Covid: Με τα κρούσματα να ανεβαίνουν ραγδαία είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες πότε πρέπει να κάνουν το rapid και πότε πρέπει να γίνεται το PCR.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, δόθηκαν νέες συστάσεις για τα τεστ κατά του Covid 19. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι όσοι βγουν θετικοί με rapid test δεν χρειάζεται να κάνουν PCR. Σε νέες διευκρινίσεις για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος μοριακό τεστ ή rapid προχώρησε από την πλευρά του και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μη κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», τόνισε ο κ. Γώγος στο MEGA.

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την «Delta»

«Είναι πραγματικό ‘τσουνάμι’, είναι απρόσμενο. Ακόμη και οι απαισιόδοξοι μιλούσαν για νούμερα της τάξεως των 15.000 κρουσμάτων. Τα μεγέθη θα αυξηθούν, είμαστε στην αρχή ακόμα της αύξησης. Το 35 μπορεί να γίνει 40 και 50. Στην πραγματικότητα τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα δηλώνονται. Πολλοί είναι ασυμπτωματικοί όποτε η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική και τα νούμερα να είναι πολύ πιο μεγάλα», σχολίασε για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την «Delta», αυτή τη στιγμή μπορεί η «Όμικρον» να είναι στο 70%, ωστόσο υπάρχει ένα 30% εξίσου επικίνδυνο που αφορά την Delta. η οποία σιγά σιγά υποκαθίσταται από την Όμικρον. Η Delta θα καθυστερήσει να φύγει, είναι πολύ μολυσματική και σοβαρή νόσος, όπως έχουμε δει. Η Όμικρον καθ΄ αυτή προκαλεί πιο ήπια νόσο. Τα δεδομένα αφορούν νέα άτομα ηλικιακά χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Όταν η νόσος περάσει σε ανεμβολίαστους και με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν αποκλείεται να είναι μολυσματική. Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θάνατο από την Όμικρον στην Ελλάδα».

Γώγος: Τι είπε για το ενδεχόμενο lockdown και τα σχολεία

Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο lockdown αλλά και για το τι πρέπει να γίνει στα σχολεία, συμπλήρωσε: «Με εμβολιασμένο ένα τόσο μεγάλο ποσοστό από τη νόσο, το τελευταίο πράγμα που συζητιέται να είναι το lockdown.

Τα σχολεία είναι ένα ζητούμενο, αλλά η προσπάθεια γίνεται για να μην κλείσουν τα σχολεία. Η νόσος χτυπά τα νέα παιδιά ιδίως επειδή είναι ανεμβολίαστα. Την επόμενη βδομάδα θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα από τους ειδικούς και τότε θα δούμε τί περαιτέρω μέτρα θα λάβουμε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr