Ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος χθες να ομολόγησε το μοιραίο λάθος του, αναμένεται σήμερα να προσαχθεί στον εισαγγελέα για το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος χθες να ομολόγησε το μοιραίο λάθος του, αναμένεται σήμερα να προσαχθεί στον εισαγγελέα για το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, ενώ, όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή, λόγω της σοβαρότητας, του μεγάλου αριθμού ανθρωπίνων απωλειών και της αναζήτησης ευθυνών σε πρόσωπα πλέον του σταθμάρχη. Παράλληλα, σήμερα παρουσία εισαγγελικού λειτουργού θα διεξαχθεί αυτοψία από την Τροχαία της Λάρισας στο σημείου του τραγικού συμβάντος.

Ο σταθμάρχης κατά την χθεσινή προανακριτική απολογία του, αφού προηγουμένως «αποδυναμώθηκε» η πρώτη εκδοχή στην οποία απέδωσε στα αίτια του πολυπληθούς μοιραίου δυστυχήματος, δηλαδή ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα, ομολόγησε τελικά στην συνέχεια το μοιραίο λάθος του.

Απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος έχει συλληφθεί, ομολόγησε το τραγικό λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα». Κατά την απολογία του ο σταθμάρχης, ομολόγησε πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε, ότι κατάλαβε το εγκληματικό του λάθος, που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό δυστύχημα. Τότε, όπως είπε, αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, τροχοδρομώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίσει και θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου θα προσαχθεί, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων. Αδίκημα, το οποίο με βάση την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291 Π.Κ.) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια. Παράλληλα, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή. Σύμφωνα με νομικούς η προφυλάκιση του σταθμάρχη θεωρείται βεβαία.

Πάντως, με εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του σταθμάρχη, αναμένεται η υπόθεση να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές κατά την προκαταρκτική έρευνα για το τραγικό συμβάν, θα επεκτείνουν ευρύτατα την έρευνά τους, καθώς εκτιμάται ότι πλέον των ευθυνών του σταθμάρχη, υπάρχουν ευθύνες και παραλείψεις σε άλλα πρόσωπα τα οποία συνδέονται και έχουν καθοριστικό ρόλο στις εγκαταστάσεις, λειτουργία, κ.λπ. του σιδηροδρομικού δικτύου. Βέβαια, δεν γνωρίζουν ακόμη οι εισαγγελικές αρχές, σε ποίο ιεραρχικό βαθμό θα φτάσουν οι ευθύνες.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο κ. Δασκαλόπουλος εποπτεύει το σύνολο των ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την αναζήτηση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Παράλληλα, με εντολή του κ. Δασκαλόπουλου, παρίσταται διαρκώς στον τόπο της τραγωδίας εισαγγελέας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, τα οποία αποτελούν στοιχεία για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με το πρώτο φώς της χθεσινής ημέρας, παρενέβη άμεσα ο κ. Ντογιάκος δίνοντας παραγγελία στον κ. Δασκάλόπουλο για ταχεία διεξαγωγή των ερευνών προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις για τις ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr