Άμεσα θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις που θα επιδικάζονται από τα δικαστήρια σε συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες της τραγωδίας των Τεμπών

Άμεσα θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις που θα επιδικάζονται από τα δικαστήρια σε συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες της τραγωδίας των Τεμπών, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το νομοσχέδιο παράλληλα προβλέπει παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντων που θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει διευκολύνσεις για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, ως προς την ικανοποίηση αστικών αξιώσεων που θα εγείρουν, ενώ τους παρέχεται, αν το επιθυμούν, δωρεάν νομική βοήθεια.

Στις διατάξεις περιλαμβάνεται ειδική πρόβλεψη να κηρύσσονται εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η κήρυξη της πρωτόδικης απόφασης ως εκτελεστής, θα οδηγεί στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν σε συγγενείς και επιζήσαντες, ενώ παράλληλα δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας (νόμος 3226/ 2004) προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) ή να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια, κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.

Πηγή: pagenews.gr