Η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία να δώσει άδεια σε κρατούμενο – πατέρα θύματος της τραγωδίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία να δώσει άδεια σε κρατούμενο – πατέρα θύματος της τραγωδίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι η αποδοχή ή όχι του αιτήματος «ειδικής αδείας για ανθρωπιστικούς λόγους» εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των  τουρκικών αρχών.

H οικογένεια του Έλληνα κρατούμενου, ο οποίος έχει στενή συγγενική σχέση με ένα εκ των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με χθεσινή της επικοινωνία, ζήτησε την συνδρομή του Ελληνικού Προξενείου , προκειμένου  να δοθεί άδεια, για ανθρωπιστικούς λόγους, στον εν λόγω κρατούμενο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του συγγενικού του προσώπου.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Έλληνας Πρόξενος επικοινώνησε άμεσα με αρμόδια τουρκική εισαγγελία και ζήτησε εκτάκτως άδεια να επισκεφθεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας προθεσμίας. Η αιτηθείσα άδεια επισκέψεως δόθηκε κατ’ εξαίρεση και σήμερα το πρωί (03.03.2023) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση.

Παράλληλα, ζητήθηκε και συνάντηση με Προϊστάμενο αρμόδιας Γενικής Εισαγγελίας Ραιδεστού  ώστε να μεταφερθεί το σχετικό αίτημα του Έλληνα πολίτη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, απέστειλε άμεσα, χθες, Ρηματική Διακοίνωση στο τουρκικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του αιτήματος, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικές επικοινωνίες ελληνικής Πρεσβείας, με τις  Διευθύνσεις Διμερών Σχέσεων καθώς και Προξενικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τις απογευματινές ώρες σήμερα, θα υπάρξει συνάντηση, για το ίδιο ζήτημα,  του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι η αποδοχή ή όχι του αιτήματος «ειδικής αδείας για ανθρωπιστικούς λόγους» εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των  τουρκικών αρχών.

Πηγή: pagenews.gr