Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα μετά την Ρωσία που θα προχωρήσει σε εμβολιασμούς στον πληθυσμό. Το σύστημα υγείας της χώρας και οι ειδικοί είναι υπ’ ατμών προκειμένου να οργανωθεί η όλη διαδικασία. Η πρώτη παρτίδα στο κέντρο εμβολίων στο Κρόιντον του Λονδίνου έχει φτάσει και το νέο έγγραφο, που ονομάζεται ταυτότητα εμβολιασμού έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ειδικότερα, η ταυτότητα εμβολιασμού έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη, σε αυτήν θα αναγράφεται επιπλέον ο τύπος του εμβολίου, ο αριθμός της παρτίδας και η ημερομηνίας χορήγησής του. Επιπλέον, σ΄ ένα εμφανές σημείο θα αναγράφεται με έντονα γράμματα η ημερομηνία που θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Τα παραπάνω στοιχεία θα κατοχυρώνονται στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων της NHS.

Υποχρεωτική ή προαιρετική;

Το θέμα που προκύπτει είναι αναφορικά με τη λειτουργία και την υποχρεωτικότητα αυτής της κάρτα που κάποιοι την ονομάζουν ως ταυτότητα ή διαβατήριο εμβολιασμού παρότι ακόμη δεν είναι σαφές εάν οι νέες κάρτες-Covid θα είναι υποχρεωτικές ή εάν θα χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «ταυτότητας ανοσίας».

Ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας Vaughan Gething είπε ότι η ταυτότητα θα χρησιμοποιηθεί απλώς για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. «Αυτά (σ.σ. οι ταυτότητες Covid) θα λειτουργήσουν ως υπενθύμιση για μια δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά ο Gething.

Απλή υπενθύμιση ή απόδειξη εμβολιασμού;

Μετά από τις ανακοινώσεις που είχαν προηγηθεί από διάφορες αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως πως θα επιτρέψουν στο μέλλον την μετακίνηση μόνο όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί, ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου Michael Gove απέρριψε από την πλευρά του το σενάριο για ταξίδια με την συγκεκριμένη κάρτα.

«Όχι, αυτό δεν είναι στο σχέδιο. Σίγουρα δεν σκοπεύω να εισαγάγω διαβατήρια εμβολίων και δεν γνωρίζω κανέναν άλλον στην κυβέρνηση που να έχει προτείνει κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη ανοίξει τον ασκό του Αιόλου προκαλώντας αντιδράσεις με τις δηλώσεις του πως οι κάρτες εμβολιασμού ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως… κάρτες εισόδου σε χώρους ψυχαγωγίας. Ωστόσο, απέφυγε να πει αν οι συγκεκριμένοι χώροι θα δέχονται απλά τις κάρτες ή θα αποκλείουν την είσοδο σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Nadhim Zahawi, πρότεινε οι χώροι ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των μπαρ, να δέχονται κάποια «ταυτότητα εμβολιασμού». Όπως ανέφερε στο BBC: «Νομίζω ότι πιθανότατα τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι, κυρίως αθλητικοί, πιθανότατα να χρησιμοποιούν επίσης αυτό το σύστημα».

Πάντως μετά τις δηλώσεις του, ο υπουργός Επικρατείας, Michael Gove, απέκλεισε με τη σειρά του ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας στο BBC πως δεν υπάρχει σχέδιο για… διαβατήριο εμβολιασμών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr