Στην δεύτερη ημέρα της επίσκεψης και των συζητήσεων με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ, ο Μακρόν έκανε ορισμένα σοβαρά διπλωματικά λάθη.

Στην δεύτερη ημέρα της επίσκεψης και των συζητήσεων με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ, ο Μακρόν έκανε ορισμένα σοβαρά διπλωματικά λάθη.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έδειξε σημάδια αλλαγής της θέσης του σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τις συνομιλίες την Πέμπτη με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Τη δεύτερη ημέρα της κρατικής επίσκεψης του Μακρόν στην Κίνα, ο Σι υιοθέτησε τη μακροχρόνια γραμμή του για την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία — λέγοντας ότι «όλες οι πλευρές» έχουν «εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια» — και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα χρησιμοποιούσε την επιρροή του για να βοηθήσει να τερματιστεί η σύγκρουση.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να απευθύνει από κοινού έκκληση με τη Γαλλία στη διεθνή κοινότητα να παραμείνει λογική και ήρεμη», ήταν όσο θα έλεγε ο Κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών σε σχέση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών… επιδιώκοντας πολιτική επίλυση και οικοδόμηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας», πρόσθεσε, καθισμένος δίπλα Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Κίνα την Τετάρτη με την ελπίδα να πιέσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της με τη Ρωσία για να τερματίσει τη σύγκρουση και να κάνει το Πεκίνο να μιλήσει ενάντια στην απειλή του Κρεμλίνου να φιλοξενήσει πυρηνικούς πυραύλους στη Λευκορωσία.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Σι, ο Μακρόν εξέφρασε τις δυτικές ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα παραδώσει όπλα στην Κίνα, σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη που γνωρίζει τις συνομιλίες. Όμως ο Γάλλος ηγέτης δεν φάνηκε να έχει φτάσει πολύ μακριά.

«Ο πρόεδρος προέτρεψε τον Σι να μην πραγματοποιήσει παραδόσεις στη Ρωσία που θα βοηθούσαν τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Ο Σι είπε ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός του», είπε ο διπλωμάτης, μιλώντας ανώνυμα για να περιγράψει την κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Οι συνομιλίες – τις οποίες ωστόσο ένας αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων περιέγραψε ως «ειλικρινείς και εποικοδομητικές» – διήρκεσαν τελικά μιάμιση ώρα.

ο Σι και ο Μακρόν παρενέβησαν για την κοινή τους εμφάνιση, που χαρακτηρίστηκε ως «συνέντευξη τύπου με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά» – ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται ερωτήσεις στον Τύπο.

Τα αντιθετικά στυλ των δύο ηγετών φάνηκαν αμέσως. Ο Σι διάβασε τις προσεκτικά σεναριακές παρατηρήσεις του κοιτώντας ευθεία μπροστά πριν παραχωρήσει στον Μακρόν.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος ηγέτης συνέχισε να μιλάει για περίπου διπλάσιο χρόνο από τον οικοδεσπότη του – ένα ψεύτικο πρωτόκολλο που παρατήρησαν μέλη του κινεζικού περιβάλλοντος του Σι.

Ο Μακρόν απηύθυνε επίσης έκκληση στον Σι να καταδικάσει ρητά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Το να μιλάς για ειρήνη και σταθερότητα σημαίνει να μιλάς για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Κάνατε μερικά σημαντικά σχόλια», είπε ο Γάλλος ηγέτης. «Πρόκειται για έναν πόλεμο που εμπλέκει όλους μας γιατί ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισε να παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr