Η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε και οι ανακοίνωσεις θα γίνουν το απόγευμα

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την παρουσία των Σωτήρη Τσιόδρα και Θάνου Πλεύρη.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν και υπόλοιπα στελέχη Υγείας μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, η κατεύθυνση είναι, τα μέτρα που σχεδιάζονταν να εφαρμοστούν στις 3 Ιανουαρίου, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον να έρθουν πιο κοντά. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στο pagenews.gr o Βαγγέλης Παπαδημητρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει ριζικές αποφάσεις και νωρίτερα της 3ης Ιανουαρίου.

Η σημερινή του παρουσία στις κρίσιμες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, και με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι και συμβολικές αλλά και ουσιαστικές. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ως κατεύθυνση να περιορίσει στο ελάχιστο τις εορταστικές συναθροίσεις. Με τα μέτρα που έχουν στο σύνολο τους, διαρρεύσει, ουσιαστικά κλείνει τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης και περιορίζει δραματικά τις γιορτινές συνευρέσεις νωρίτερα από τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Κάτι που για το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς ισοδυναμεί με «αλλαγή του χρόνου εντός της οικίας».

Στους κόλπους της κυβέρνησης, υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων και οι ηχηρές «καμπάνες» των ειδικών, λειτούργησαν καταλυτικά στην απόφαση του πρωθυπουργού να ισχύσουν τα μέτρα νωρίτερα της 3ης Ιανουαρίου. «Τότε θα ήταν πολύ αργά για όλους μας», σημείωναν προς πάσα κατεύθυνση επιστήμονες στέλνοντας το δικό τους μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Στις κυβερνητικές αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εισέλθει και η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις εορταστικές διακοπές. Ένας γρίφος και με πολιτικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες σαν πρώτο βήμα επικρατεί η σκέψη να ενισχυθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι. Καθημερινός ελέγχους με αυστηρότερα πρωτόκολλα και πιο αυστηροί περιορισμοί εντός του σχολικού κτηριακού συγκροτήματος. Η δεύτερη σκέψη που ετέθη στο τραπέζι των κυβερνητικών αποφάσεων είναι και η μετακύληση της ημερομηνίας της έναρξης των σχολείων.

Δεν αποκλείεται να συμβούν και τα δυο

Το σίγουρο είναι πως με τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων, θα επηρεαστούν και οι μαθητές καθώς οι κοινωνικές τους επαφές είναι και ευρύτερες των περιοχών διαμονής τους αλλά και περισσότερες στον αριθμό. Προβληματισμός υπάρχει και για τη λειτουργία των φροντιστηρίων-είναι γεγονός πως στις αίθουσες των φροντιστηρίων είναι κατά πολύ μικρότερος ο αριθμός των μαθητών και επομένως καλύτερα ελεγχόμενος.

Στη παρούσα φάση ο μεγαλύτερος κίνδυνος όπως εκτιμούν και οι επιστήμονες είναι και ο κοινωνικός πανικός. Μέχρι στιγμής η κοινωνία αντιδρούσε με μεγαλύτερη ή μικρότερη ψυχραιμία αλλά θετικά. Ο τρόπος που εξελίσσεται η πανδημία αλλά και κάποιες αστοχίες που παρατηρήθηκαν έχουν αρχίσει να προκαλούν και δυσαρέσκεια αλλά και φόβο που ενισχύουν σημαντικά τη κοινωνική κούραση. Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στις σημερινές συσκέψεις ήταν και επιβεβλημένη αλλά και ουσιαστική. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Στις 13:00 συνεδριάζει η Επιτροπή, στις  16:00 ανακοινώσεις από Πλεύρη

Η κυβέρνηση θα περιμένει να ολοκληρωθεί και η συνεδρίαση της Επιτροπή Ειδικών και να διαπιστώσει αν έχει να προτείνει μια διαφορετική ή συμπληρωματική βεντάλια μέτραν και στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα προβεί σε ανακοινώσεις, κατά πάσα πιθανότητα στις 16:00 το απόγευμα.

Όπως υποστηρίζουν ειδικοί το σύστημα υγειας αντέχει προς το παρόν – η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο – και τώρα γίνονται προσεκτικά βήματα ανάλογα με τις εξελίξεις του φαινομένου – με καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων.

Σε σχέση με τα γήπεδα και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για χωρητικότητα 10%, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπαναχωρεί. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τα γήπεδα έμειναν ανοιχτά μέχρι σήμερα επειδή φροντίσαμε να υπάρχουν εμβόλια. Επιπλέο, όπως υποστηρίζουν, τα γήπεδα θα έκλειναν κάποια στιγμή έτσι κι αλλιώς, αφού αρκετοί παίκτες έχουν νοσήσει με Όμικρον και τα παιχνίδια θα αναβάλλονταν τα παιχνίδια από μόνα τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr