Τι προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου

Θηλειά για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, δηλαδή για τους σημερινούς νέους, βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Πέραν των 20 δραματικών περικοπών που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάξεις πλέον είναι μειωμένες κατά 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με το καθεστώς προ του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος του 2016).

Οπως παρατηρεί η ΕΝΥΠΕΚΚ, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει για τον υπολογισμό της σύνταξης (ανταποδοτικό τμήμα) να γίνεται με βάση τον μισθό ολόκληρου του εργασιακού βίου, γεγονός που θα οδηγήσει, κυρίως μετά το 2028, σε συντάξεις ύψους 400-500 ευρώ και έως 800 ευρώ.

Αυτή η διάταξη θα λειτουργεί στο μέλλον ως ο κύριος μηχανισμός μείωσης των συντάξιμων αποδοχών για όλα τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και των χαμηλών μισθών.

Το ισχύον, μέχρι τον νόμο Κατρούγκαλου σύστημα υπολογισμού της σύνταξης με βάση τον τελευταίο μισθό ή τον μισθό του τελευταίου έτους ή έστω τον μισθό της τελευταίας πενταετίας, οδηγούσε ασφαλώς σε καλύτερο συνταξιοδοτικό αποτέλεσμα.

Το κόστος αυτής της ρύθμισης είναι μικρό μέχρι σήμερα αλλά θα είναι μεγαλύτερο μετά το 2028 όταν, μετά τη συμπλήρωση 25 ετών (από το 2022), θα εκδίδονται οι πρώτες συντάξεις εξ ολοκλήρου με το νέο σύστημα.

Και ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος νόμος θέσπισε την προσωπική διαφορά, στερώντας από 1.000.000 συνταξιούχους τις αυξήσεις με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ που κατά ένα τμήμα τούς δικαίωσαν. Οι ίδιοι συνταξιούχοι ή οι κληρονόμοι τους θα εισπράξουν αυξήσεις μόνο εφόσον μηδενίσουν την προσωπική διαφορά.

Πέραν του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και την προσωπική διαφορά, ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε και τις παρακάτω δραματικές περικοπές σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους:

– Κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

– Εισφορά 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

– Νομιμοποίηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

– Μείωση συντάξεων 1.300 ευρώ μικτά και άνω.

– Νομιμοποίηση – επανακατάργηση της 13ης-14ης σύνταξης.

– Ακριβότερο κόστος αναγνώρισης χρόνων.

– Αναστολή αύξησης των συντάξεων μέχρι 31-12-2022.

– Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 384 ευρώ.

– Μείωση εθνικής σύνταξης ΑμΕΑ ανάλογα με την αναπηρία.

– Απαγόρευση αύξησης σύνταξης αγροτών και χηρείας.

– Από 15 σε 20 έτη η εθνική σύνταξη.

– Οι εισφορές έγιναν εισόδημα για επιστήμονες.

– Ποινή 30% σε πρόωρη σύνταξη στο 62ο έτος.

– Μείωση συντάξεων χηρείας 20% με δύο «κόφτες».

– Νομιμοποίηση περικοπών στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

– Νομιμοποίηση της εισφοράς 1% του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

– Πλαφόν στο ύψος των συντάξεων.

– Κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων συνταξιούχων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr